Iran već u ožujku planira kupiti 114 zrakoplova od europskog proizvođača Airbusa, a proučava i druge mogućnosti na tržištu, kazao je u nedjelju visoki dužnosnik Irana, zemlje koja je godinama bila u međunarodnoj izolaciji i pod sankcijama.

Zemlja će trebati tijekom iduće tri godine i do 500 zrakoplova, kazao je zastupnik Mahdi Hašemi, predsjedatelj parlamentarnog odbora za razvoj, na prvom okupljanju predstavnika međunarodnog poslovnog  svijeta.

Ministar prometa Abas Akhondi kazao je novinarima da će Teheran o detaljima razgovarati s Airbusom već sljedećeg tjedna te da je zainteresiran i za pregovore s američkim proizvođačem Boeingom.

Teheran mora obnoviti ostarjelu flotu zrakoplova pogođenu manjkom rezervnih dijelova zbog dugogodišnjih trgovinskih sankcija koje su nametnuli Washington i druge zapadne sile.

Hašemi je pozvao međunarodne ulagače i zrakoplovne tvrtke da pohitaju u Iran nakon ukidanja sankcija.

“Dođite nam s prijedlozima. Željeli bismo nove ugovore odmah kako bismo nadoknadili izgubljeno u prošlosti”, kazao je Hašemi.

Nakon godina ekonomske izolacije prošlog su tjedna ukinute sankcije protiv Teherana u zamjenu za poštivanje dogovora o ograničenju iranskog nuklearnog programa.

Tim sporazumom oslobođene su milijarde dolara zamrznutih iranskih stredstava i otvorila su se vrata globalnim tvrtkama kojima je bilo zabranjeno poslovanje s Iranom.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.