Protupožarne Zračne snage Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, od nedjelje ujutro sudjeluju u gašenju tri požara sa sedam protupožarnih aviona, i to na Korčuli u Istri te na drniškom području.

Na požarištu u Smokvici na otoku Korčuli, koji je uz onaj u Lokvi-Rogoznici najveći ovogodišnji požar, tri Canadaira CL-415 sudjelovali su u gašenju požara oko 13 sati. Izbacili su oko 280 vodenih bombi, odnosno više od 1700 tona vode, priopćeno je u nedjelju poslijepodne iz Ministarstva obrane RH (MORH) .

Zapovjednik Protupožarne eskadrile i kapetan Canadaira, koji je od sinoć sudjelovao u gašenju požara u Smokvici, bojnik Davor Turković istaknuo je da je požar koji je planuo sinoć, imao velike razmjere što se prenijelo i na jutro. Danas oko podneva požar je stavljen pod nadzor, no poslijepodne se opet aktivirao.

 

  • „Riječ je o velikoj površini; sve je suho, gori borova šuma koja uz vjetar dodatno širi vatrenu frontu i teško je predvidjeti daljnji razvoj.

 

Upravo iz tih razloga jer je potrebno minimalno 48 sati bez vjetra kako bi zajedničkim djelovanjem zračnih i zemaljskih snaga prostor u potpunosti bio saniran“, rekao je Turković

Požar se u međuvremenu u Smokvici ponovno aktivirao te su na to područje oko 14 sati ponovno upućena dva Canadaira CL-415.

Osim u Smokvici, požar je i na predjelu Promina-Tepljuh, na drniškom području, a u njegovu gašenju od jutra sudjeluju četiri Air Tractora.

Oko 14 sati dodatno je upućen i jedan Canadair CL-415 na područje Novigrada u Istri (Tar-Kaštelir). Prema trenutno raspoloživim informacijama posada Canadaira CL-415 uspjela je ugasiti požar u Istri i uputila se na gašenje požara u Smokvici na Korčuli, navode iz MORH-a.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.