Predsjednik talijanske pokrajine Gorizia Enrico Gherghetta u četvrtak će na graničnom prijelazu u Istri Kaštel/Dragonja položiti buket cvijeća uz  bodljikavu žicu koju je tamo postavila Slovenija, kako bi izrazio neslaganje s podjelama u Europskoj uniji, objavio je tršćanski list “Primorski dnevnik” koji izlazi na slovenskom jeziku.

“Ta ograda ugrožava temelje Europske unije, potrebno ju je što prije ukloniti”, kazao je političar rođen u Rijeci 1957. godine, član Demokratske stranke, u najavi svog prosvjednog pohoda, te dodao kako je besmisleno govoriti o prekograničnoj suradnji, a u isto vrijeme podizati ograde.
“Naša ideja o Europi u Istri je postala upitna”, kazao je Gherghetta koji će na slovensko-hrvatski granični prijelaz doći u pratnji više kolega odbornika i lokalnih političara iz Italije.
Na prijelazu Kaštel njega će dočekati i predsjednik Unije Talijana Maurizio Tremul, te više gradonačelnika iz hrvatske Istre. Oni su proteklih tjedana više puta upozorili na štetne posljedice žice koju Slovenija opravdava zbog opasnosti od navodnog migracijskog vala koji bi to područje mogao zahvatiti na proljeće.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.