Više od 50.000 ljudi sudjelovalo je u subotu u prosvjednoj šetnji protiv nasilja nad ženama u peruanskoj prijestolnici Limi.

Organizatori ističu da je to dosad najbrojniji prosvjed u Peruu, a uslijedio je nakon nekoliko medijski vrlo popraćenih slučajeva u kojima su muškarcima, kako tvrde skupine za prava žena, određene previše blage kazne za nasilje.

Peru, poznat po svojem konzervativnom i mačističkom društvu jedna je od najpogođenih zemalja u svijetu kada se radi o nasilju nad ženama.

Godine 2015. zabilježeno je 95 ubojstava žena a od početka ove godine 54 ubojstva i 118 pokušaja, kažu službene brojke.

Po izvješću Svjetske zdravstvene organizacije, Peru je treća zemlja u svijetu nakon Etiopije i Bangladeša po broju žena između 15 i 49 godina koje su žrtve seksualnog nasilja od strane svojih muževa ili partnera.

Po istraživanju objavljenom u subotu, 74 posto stanovnika Lime smatra peruansko društvo konzervativnim i patrijarhalnim ali 53 posto istovremeno kaže da je žena u kratkoj suknji sama odgovorna ako joj se nešto dogodi.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.