epa05033045 Israeli soldiers at the scene at Gush Etzion junctions, where three Israelis were killed by a Palestinian attacker, next to the Alon Shvut Settlement, near Hebron, West Bank, 19 November 2015. Three people were killed in a shooting attack on an Israeli car in the West Bank, near the Gush Etzion settlement bloc, the Israeli military said. Several people were injured. It was unclear if the attacker survived the incident. EPA/TOMER APPELBAUM ISRAEL OUT

Tisuće Izraelaca ponovo su prosvjedovale u subotu u Tel Avivu zbog plinskog ugovora za koji tvrde da će omogućiti stvaranje monopola nad plinskim resursima u Izraelu u korist američke tvrtke, priopćila je policija.

Slični prosvjedi organizirani su i u drugim mjestima u Izraelu, napose u Beershevi, na jugu, kako bi se upozorilo na “poklon” koji se, tvrde prosvjednici, daje konzorciju u koji ulaze američka energetska tvrtka Noble Energy i njezin izraelski partner Delek.

Prosvjedi protiv “krađe plina” već su se održali početkom studenoga u četirima velikim izraelskim gradovima.

Taj plinski ugovor je odobrila vlada Benjamina Netanyahua i glasovanjem prihvatio parlament. Prije njegova stupanja na snagu treba se podastrijeti parlamentarnom odboru za gospodarska pitanja koji je konzultativne naravi.

No kako pišu izraelska glasila, protivnici tog ugovora planiraju uložiti žalbu Vrhovnome sudu.

U zemlji koja na energetskom polju uvelike ovisi o inozemstvu, otkriće plinskih polja u Sredozemnome moru ispred izraelske obale krajem 2000-ih, potaknulo je nadu u energetsku neovisnost zemlje, pa i mogućnost izvoza energije.

Noble Energy i Delek Group od 2013. zajedno eksploatiraju nalazište Tamar u moru, oko 80 km od Haife i udruženo se pripremaju za eksploataciju Leviathana, velikog polja u moru kod toga grada čija će eksploatacija početi kada se iscrpe zalihe u Tamaru.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.