Njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel kritizirao je u tv-intervjuu ministra financija Wolfganga Schaeublea jer je sugerirao da bi Grčka trebala privremeno napustiti eurozonu.

Schaeuble je kazao da bi Grčka mogla uzeti petogodišnji “time-out” iz eurozone kako bi se uhvatila u koštac sa svojim ekonomskim problemima, no Gabriel je tu zamisao vidio kao okidač za povećanje napetosti u koaliciji između njegovih socijaldemokrata i konzervativaca Angele Merkel o pitanju grčke krize.

“Po mom mišljenju, nije bilo mudro tako nešto iznositi kao njemačku sugestiju”, kazao je Gabriel, koji obnaša i dužnost vicekancelara, u intervjuu koji će se prikazati večeras na programu TV postaje ZDF.

 

  • Gabriel smatra da je Schaeuble, član konzervativaca Angele Merkel, na taj način provocirao članove Socijaldemokratske stranke.

 

“Smatram da je to trebalo napraviti na drukčiji način, osobito jer je Schaeuble znao da smo mi iz socijaldemokratske stranke spremni s Grcima razgovarati o napuštanju eurozone isključivo u slučaju da to žele oni sami”, rekao je Gabriel.

Unatoč tomu što Schaeuble tvrdi da se, kad je o prijedlogu riječ, složio sa svojim koalicijskim partnerom, čelnik socijaldemokrata Gabriel tvrdi kako je o pojedinostima prijedloga čuo tek nakon što se o njima počelo govoriti u Bruxellesu. Dodao je i da je Schaeuble u “velikom sukobu” s kancelarkom Merkel, koja je istaknula da privremeni izlazak Grčke iz eurozone neće proći.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.