Nekoliko tisuća ljudi prosvjedovalo je u subotu u Madridu protiv španjolskog angažmana u sirijskom sukobu, dok je šef vlade Mariano Rajoy, mjesec dana prije izbora, ponovo jamčio da neće donijeti niti jednu naglu odluku.

“Ne ratu” skandirali su prosvjednici, njih 6000 prema podacima organizatora ispred muzeja Kraljice Sofije u Madridu u podne.

Okupili su se na poziv građanske platforme “Ne u naše ime” koju su pokrenuli umjetnici, a koja je u manje od tjedan dana skupila oko 34.000 potpisa na internetu, među kojima i gradonačelnika Madrida i Barcelone protiv terorizma i oružanog rješenja nakon atentata u Parizu 13. studenoga u kojem je poginulo 130 osoba i više od 350 je ranjeno.

Francuski predsjednik Francois Hollande pokušava pokrenuti veliku koaliciju protiv džihadističke skupine Islamske države (IS) koja je preuzela odgovornost za atentate.

Čini se da konzervativna vlada Mariana Rajoya izbjegava svaku inicijativu prije parlamentarnih izbora 20. prosinca. “Odluke treba dobro razmotriti”, rekao je u subotu Rajoy.

U ožujku su 2004. konzervativci pod vodstvom Jose Maria Aznara, koji je podržao američku invaziju u Iraku 2003., izgubili na parlamentarnim izborima, tri dana nakon islamističkog napada u Madridu u kojem je ubijena 191 osoba.

Manje od mjesec dana prije parlamentarnih izbora 20. prosinca Mariano Rajoy pokušava izbjeći zamku u koju je pao njegov prethodnik.

Šef socijalističke oporbe Pedro Sanchez drži da bi raspoređivanje postrojbi u Iraku bilo pogrešno, dok se prvi čovjek lijeve stranke Podemos, Pablo Iglesias zalaže za referendum.

“Ne želimo sudjelovati u cjenkanju između prava i sigurnosti”, objasnili su članovi platforme “Ne u naše ime”, koju podržava Podemos.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.