IZ HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA Ivan pl. Zajc u Rijeci, čiji je intendant Oliver Frljić,  najavili su kako će kao iskaz podrške klerikalizaciji Hrvatske povodom izjava ministra Predraga Šustara, danas u podne spaljivati knjige ispred kazališta.

“ZA KREACIONIZAM – SPREMNI!

Povodom izjave ministra bogoštovlja Predraga Šustara: “Ukoliko evolucija ne može objasniti cjelokupnu stvarnost, a čini se da ne može, ostaje nam prostor za Boga”, odlučili smo, kao iskaz podrške klerikalizaciji Hrvatske, danas u podne spaljivati knjige ispred našeg kazališta.

Započet ćemo s Charlesom Darwinom, a onda se u izboru daljnjih naslova poslužiti Index Librorum Prohibitorum-om. U ovo hladno i tmurno vrijeme, pozivamo vas da se zgrijete nad plamenom nepoćudnih knjiga i zapečete naše nacionalno jedinstvo.
Uprava Zajca ovim putem svečano obećaje da će u nastavku svog mandata raditi samo predstave koje podržavaju kreacionizam kao znanstvenu teoriju, bez obzira što je Vijeće Europe u svojoj rezoluciji “Opasnosti kreacionizma u obrazovanju” navelo i sljedeće: “Cilj ove rezolucije nije dovoditi u pitanje ili suzbijati vjeru – pravo na slobodu vjere to ne dopušta. Cilj je upozoriti na određena nastojanja da se vjera shvati kao znanost.

Neophodno je razdvojiti vjeru od znanosti. To nije pitanje antagonizma. Znanost i vjera moraju biti sposobne postojati usporedno. To nije stvar suprotstavljanja vjere i znanosti, nego nužnost sprječavanja vjere da se suprotstavlja znanosti”, objavljeno je na Facebook stranici HNK Ivana pl. Zajca.

Komentiraj

FOTO: Nel Pavletic/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.