Širom Brazila u nedjelju su predviđeni prosvjedi na kojima se očekuje da će više od milijun ljudi zatražiti odlazak predsjednice Dilme Rousseff koja je pak pozvala da prosvjedi budu mirni i uputila apel protiv nasilja.

Prosvjedi su najavljeni u 438 gradova a najveći se očekuju u Braziliji, Sao Paolu – financijskom središtu države i uporištu oporbe, i Rio de Janeiru.

Oporba se nada masovno pokrenuti svoje pristaše kako bi se izvršio pritisak na parlamentarce koji oklijevaju organizirati glasovanje o povjerenju predsjednici koju optužuje za financijske malverzacije.

Rousseff je pozvala u subotu navečer Brazilce na miran prosvjed jer se strahuje od sukoba između pristaša i protivnika vlade. “Upućujem apel protiv nasilja. Svi imaju pravo na prosvjed, nitko, ni s jedne strane, nema pravo na nasilje”, rekla je ona.

Organizatori prosvjeda u nedjelju građanski su pokreti desnice koji su već prošle godine sazvali tri dana prosvjeda istog tipa. Na najvećem okupilo se 1,7 milijuna Brazilaca u ožujku 2015.

Komentiraj

FOTO:EPA/MARKKU OJALA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.