Malezija, Australija i EU izrazile su u četvrtak prosvjed nakon što je Rusija dan ranije stavila veto na prijedlog za uspostavom suda UN-a na kojem bi se sudilo odgovornima za rušenje malezijskog zrakoplova MH17 prošle godine iznad Ukrajine.

“Veto, međutim, ne znači da će odgovorni za obaranje zrakoplova i pogibiju 298 ljudi proći nekažnjeno”, priopćilo je malezijsko ministarstvo vanjskih poslova.

“Razmotrit ćemo i istražiti druge moguće opcije i mehanizme sudskog progona”, priopćilo je ministarstvo.

Australski premijer Tony Abbot je kazao da izostanak ruske potpore osnivanju suda “pokazuje kompletno nepoštivanje prava obitelji da doznaju tko je odgovoran i da se ti kriminalci izvedu pred lice pravde”. također je istaknuo da to “jača zabrinutost da Rusija štiti počinitelje i da nastavlja kršiti suverenost Ukrajine”.

 

  • “Australija će nastaviti rad po tom pitanju s našim partnerima kako bi pravda bila izvršena”, kazao je Abbot.

 

Maja Kocijančić, glasnogovornica šefice za europsku vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini, izrazila je “veliko žaljenje” zbog neusvajanja rezolucije.

“Time bi se uspostavio obvezujući i vjerodostojan mehanizam za suđenje odgovornima za tu strašnu tragediju”, kazala je Kocijančić.

MH17 je oboren 17. srpnja 2014. iznad istočne Ukrajine, teritorija pod kontrolom proruskih separatista, dok je letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur.

Moskva je u međuvremenu priopćila da istraga kojom bi se utvrdili odgovorni za rušenje zrakoplova MH17 nad Ukrajinom ne smije biti predmet “politizacije”. “samo objektivna i neovisna istraga omogućit će utvrđivanje odgovornih. Istraga koja neće biti podvrgnuta politizaciji”, kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov dodajući da to treba biti “konkretna i metodična istraga”.

Rezoluciju na koju je Rusija stavila veto predložila je Malezija, a poduprle su je Britanija, SAD i Francuska, koje optužuju ukrajinske proruske pobunjenike da su srušili zrakoplov raketom zemlja-zrak koju im je isporučila Moskva.

Rusija pak, koja kategorički odbacuje bilo kakvu umiješanost, optužuje ukrajinsku vojsku da je srušila zrakoplov te navodi da čeka zaključenje istrage predviđeno za listopad.

Komentiraj