“ERDOGANOVIM gostovanjem žmirimo na sva kršenja ljudskih prava koje uzrokuje represivna Erdoganova politika!”, glavna je poruka mirnog zagrebačkog prosvjeda protiv predsjednika Turske Republike Recepa Tayyipa Erdogana.  Podsjetimo, u pratnji šestorice ministara, stotinjak članova osiguranja i protokola i više od sto turskih gospodarstvenika turski predsjednik u dvodnevnom je posjetu Zagrebu.

Organizatori prosvjeda su Inicijativa Dobrodošli! i Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske CROSOL, a danas je bio razvijen i transparent: EU, prodala si dušu vragu! Prosvjed nekoliko aktivista revno su pratile vrlo jake policijske snage.

Skinimo maske

“Pozivamo na skidanje maski i na odbacivanje pristupa kojim hrvatske vlasti, primajući ovog diktatora u svoju zemlju pod izlikom gospodarskih investicija, ignoriraju sva kršenja ljudskih prava koja su posljedica Erdoganovih politika. Gospodarska korist za Hrvatsku krajnje je sumnjiva i nejasna, no zato su podaci i dokazi o kršenju cijelog niza prava u Turskoj itekako potvrđeni i poznati”, stoji u pozivu.

Naime, tursku vlast se optužuje za ubijanje izbjeglica na granici sa Sirijom. Isto tako Turska je ilegalno natjerala tisuće izbjeglica da se vrate u Siriju. Organizatori naglašavaju klako su uvjeti u prihvatilištima i detencijskim centrima za izbjeglice u Turskoj nisu dostojni ni za jedno živo biće, a kamoli osoba kojima treba utočište i sigurno okruženje.

Maltretiranja i uhićenja

“Turska je zemlja u kojoj se aktiviste, akademske i medijske radnike svakodnevno verbalno maltretira, uhićuje zbog podržavanja i objavljivanja sadržaja koji ne ide na ruku službenoj Ankari, kažnjava enormnim novčanim kaznama pod izlikom da iznose klevete vladajućoj stranci i drži ih se u šaci kroz podmićivanje urednika i vlasnika medija što uzrokuje autocenzuru, a neki od slučajeva ubojstava novinara još uvijek nisu istraženi. A ako ni to nije dovoljno, ne škodi ponoviti i kako je Turska zemlja u kojoj se sustavno krše radnička prava, prava žena te prava LGBT osoba, zemlja u kojoj još od završetka Prvog svjetskog rata vlada etnički sukob između Turaka i Kurda, zemlja u kojoj se s neistomišljenicima suočava tzv.  protuterorističkim akcijama.

Komentiraj

FOTO:Facebook
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.