Nekoliko desetaka tisuća prosvjednika okupilo se u subotu u Londonu protestirajući protiv obnove britanskog nuklearnog programa Trident, koju želi konzervativna vlada.

Jedan od organizatora, nevladina organizacija “Campaign for Nuclear Disarmament”, objavio je da se 60.000 osoba okupilo na Trafalgar Squareu, cilju mimohoda kroz središte glavnog grada.

Policija nije željela iznijeti broj prosvjednika na skupu koji su antinuklearni aktivisti ocijenili “najvažnijim u generaciji”.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon i čelnik oporbenih laburista Jeremy Corbyn osudili su za govornicom “nemoralan” program.

Carline Lucas, nekadašnja čelnica Zelenih, spomenula je “ostatke hladnog rata”.

Ove godine mora biti donesena odluka o zamjeni četiriju nuklearnih podmornica Trident, uz troškove od najmanje 39 milijardi eura.

Vlada Davida Camerona sklona je obnovi te zastarjele nuklearne flote s bazom u Faslaneu, na zapadu Škotske, ističući kako je ona presudna za sigurnost zemlje.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.