Pedesetak radnika zagrebačkog Studentskog centra (SC) okupilo se u ponedjeljak na prosvjedu ispred menze Studentskog doma “Cvjetno naselje”, u organizaciji četiriju sindikata koji djeluju u zagrebačkom SC-u, poručujući da neće odustati od štrajka dok se ne potpiše već usuglašeni kolektivni ugovor (KU).

Prosvjed se oko 11 sati preselio u Studentski centar u Savskoj, gdje će se u 13 sati održati sjednica Sanacijskog vijeća SC-a.

“Štrajkamo zato što smo završili kolektivne pregovore, usuglasili tekst oko cijelog KU-a, a onda je Uprava odbila potpisati”, rekla je Hini predsjednica sindikalnog pregovaračkog odbora Biserka Sertić.

Sanacijsko vijeće nije se očitovalo

Podsjetila je da su kolektivni pregovori počeli još u lipnju prošle godine, a 14. srpnja ove godine usuglašen je i obostrano prihvaćen tekst KU-a. Tada je sanacijski upravitelj zatražio i očitovanje Sanacijskog vijeća, međutim Vijeće se nije očitovalo, pa prijedlog KU-a nije potpisan.

Sertić kaže da iz Sanacijskog vijeća kao razloge nepotpisivanja KU-a navode da nemaju ovlasti za to, odnosno da o tome treba odlučiti Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

“Mi nismo proračunska tvrtka, nama za ne trebaju proračunska sredstva jer država subvencionira studente, a ne SC. Zarađujemo isključivo od svoga rada i sve njihove priče su deplasirane kako bi se dezinformirali javnost i dio radnika koji nije upućen. Mi smo u sanaciji već četvrtu godinu, bez plana restrukturiranja SC-a i naznaka da znaju što će i kako će napraviti, a dosad su nam samo uzimali od plaća”, tvrdi Sertić.

Pred okupljenim prosvjednicima pročitala je e-mail sanacijskog upravitelja Mirka Bošnjaka, poslan na sve adrese unutar SC-a, u kojem tvrdi da studenti ne podržavaju sindikalne aktivnosti “kojima se studente traži da se navikavaju studirati bez hrane”.

Sindikati pokušavaju puniti blagajnu konkurencije

“Sindikati svojim aktivnostima neodgovorno pokušavaju puniti blagajnu konkurencije – privatnih studentskih restorana”, optužuje Bošnjak u e-mailu i naziva “notornom neistinom” priče da će se u sanaciji ukinuti naknade za prijevoz i za minuli rad.

“Nepromišljenim i nenajavljenim prosvjedom za vrijeme Smotre narušava se ugled Sveučilišta i SC-a. Radnici koji su se odazvali prosvjedu su naši kolege i kolegice i imaju pravo na svoj stav, a osobno im garantiram da se na njih neće vršiti nikakvi pritisci. No, kako je evidentno da štrajk nije uspio, pozivam ih da počnu obavljati svoj redovan posao”, stoji u e-mailu.

Bošnjak također izražava bojazan da se radi o posljednjoj sanaciji SC-a te podsjeća da je iz državnog proračuna SC-u isplaćeno oko 140 milijuna kuna.

“Nama nije cilj ostaviti studente gladnima, imamo i podršku studenata s više fakulteta. Čak su se kao volonteri uključili u naše akcije dijeljenja letaka”, kaže Sertić.

Tvrdi da Bošnjak želi dezinformirati ostatak radnika koji rade, a one koji su u štrajku pokolebati da odustanu. “Mi želimo zaštititi prava iz KU-a, a minuli rad i prijevoz više u zakonu nisu prepoznati. Zakon garantira jedino minimalnu plaću. U svakom trenutku postoji realna opasnost da će nam to uzeti”, upozorila je Sertić.

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakU Francuskoj spriječen novi napad, sedam privedenih
Sljedeći članakATP – Murrayju jedinica, Čiliću ranking karijere
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.