Bivši radnici Dalmacijavina danas su pred Trgovačkim i Županijskim sudom u Splitu te zgradom Županije tražili da se država odrekne dijela potraživanja i isplati im njihova potraživanja priznata u stečajnom postupku. Radi se o 70-ak milijuna kuna za otpremnine. Upravo na toliko procijenjena je zgrada Dalmacijavina u splitskoj gradskoj luci. Bivši radnici i sindikati traže da im priznaju naknadu za tu zgradu.

“Tražimo da se radnici obeštete sa 75 milijuna kuna priznatih potraživanja. Zgrada Dalmacijavina procijenjena je nešto više. Dva su pitanja, godinu i pol nijedno ministarstvo neće da čuje za nas. Pitanje je, čiji smo mi radnici. U stečajnu masu je ušla zgrada. S obzirom da je ovo vrlo lak slučaj za riješiti ako postoji dobra politička volja, od Županijskog državnog odvjetništva tražimo da se izjasne oko nagodbe. Na posebnom računu još stoji 70 milijuna kuna od kupovnine. Koliko će to stečajna sutkinja držati? Bojim se najgoreg i koristim ovu prigodu da pozovem sve institucije, ovo mora doći do Vlade i premijera, da se saslušaju ovi radnici i zamjenica Lendi Pezzi, da sjednemo za stol i dogovorimo se”, poručio je Ivica Blažević, regionalni povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske.

“Neka državne institucije podijele našu sudbinu, sve ključne odluke donosila je država”

Sindikalistica Danica Stipović pojasnila je zbog čega će bivši radnici Dalmacijavina prosvjedovati iduća tri dana.

“Stečajna sutkinja je odlučila da će ići u razdiobu kupovnine koja se nalazi na depozitnom računu Trgovačkog suda. Uplatio ju je kupac nekretnina Oštrc. Račun Dalmacijavina d.d. u stečaju blokiran je otprilike s istim iznosom kao i uplaćena kupovnina. Priznate tražbine radnika u stečaju neće biti namirane. Pozivamo sve institucije da s obzirom na zgradu u trajektnoj luci za koju je bivši stečajni upravitelj Perica Mitrović podnio tužbu koja još nije riješena da se radnici na taj način obeštete i da im se isplate zaslužene otpremnine. Kako je Dalmacijavino bilo u državnom vlasništvu, država je donosila sve ključne odluke, tražimo stoga od svih državnih institucija da podijele našu sudbinu”, kazala je Stipović.

“Naši radnici koji nemaju uvjete za mirovinu idu po kontejnerima, gladni su kruha”

Manda Bašić radila je 36 i pol godina u Dalmacijavinu, a danas je u penziji. Mirovina joj je 1.800 kuna.

“Nikako do naših para. Rekli su nam da ćemo to dobiti, ali stalno se nešto odugovlači. Išli smo u Zagreb pa ništa od toga. Nadamo se. Nada je zadnji spas. Skupila sam 36 i pol godina staža. Veliki je to novac. Vidjet ćemo kako će biti. Bit će dobro”, kazala je Bašić.

Ante Popović radio je 39 godina u Dalmacijavinu.

“Država bi se trebala odreći svog dijela otkupnine u korist radnika. Neće opteretiti proračun jer novac stoji u sudskom depozitu. Dalmacijavino je dalo 156 branitelja i skrbilo je o prognanicima iz Drniša. Naši radnici koji nemaju uvjete za mirovinu idu po kontejnerima i gladni su kruha. Meni je mirovina 3 tisuće kuna, ali imate ljude s mirovinama po tisuću kuna od kojih se ne može preživjeti”, kaže Popović.

Jelena Ljubica završila je u invalidskoj mirovini nakon šoka kada su je potjerali.

“U pravu smo. Premijer se ne treba baviti Agrokorom, koji je 16 puta veći od nas, nego malim ljudima koji su gladni i ne mogu preživjeti. 80 posto nas su podstanari, samo tražimo svoja prava. Dužni su nam otpremnine, imamo sve papire i dokaze, ali od toga je slaba korist. Zar nas nitko ne čuje? Zašto se bave samo sa svojim stvarima, debljaju i šire, a ne bave se ljudima kojima treba pomoći. Neka pomognu ljudima koje su uništili. Ako je netko postavljen na čelo, mora se boriti za svoje ljude. Jer nije došao tamo sam. Ljudi su ga postavili da se bori za sve”, kaže Ljubica.

Komentiraj