Prošla je točno 21 godina od srpskog raketiranja Zagreba

Na današnji dan prije 21 godinu prema naredbi vođe pobunjenih Srba Milana Martića počelo je raketiranje Zagreba.

Prve eksplozije čule su se 2. svibnja u 10.23 sati, kada je nekoliko projektila s eksplozivnim bombicama tj. zvončićima, ispaljeno raketnim sustavom “Orkan” na zagrebačko gradsko središte.

Raketiranje Zagreba nastavilo se i dan kasnije, 3. svibnja, a projektili su pali i na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika “Centar”, te dvoranu Hrvatskoga narodnog kazališta u kojoj su vježbali baletani HNK, od kojih su neki u napadu i ranjeni.

Odgovornost za napad u kojemu je poginulo šestero ljudi, a 205 je teže ili lakše ranjeno, javno je priznao tadašnji vođa pobunjenih Srba Milan Martić, pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu od 35 godina u Haagu.

“Za ovo što je Tuđman napravio vama ovdje, kao protumjeru mi smo bombardirali sve njihove gradove. I Sisak više puta, i Karlovac i Zagreb. To je napravljeno radi vas”, hvalio se tada Martić, koji je u Haagu osuđen na 35 godina zatvora zbog zločina u Hrvatskoj i BIH.

U Zagrebu od 2007. godine postoji Trg svibanjskih žrtava 1995. koji se nalazi blizu križanja Vlaške i Draškovićeve ulice, mjesta gdje su “zvončići” ubili nekoliko građana. Neeksplodirani “Zvončići” su predstavljali posebnu opasnost. U Zagrebu ih je deaktivirano oko 500, a pri deaktiviranju jednoga život je izgubio djelatnik MUP-a.

Komentiraj