23:55 Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je pozvala Sjedinjene Države da prihvate više tražitelja azila dok se Europa teškom mukom nosi s najvećim priljevom tražitelja azila nakon Drugoga svjetskog rata.

“Nije baš realno pretpostaviti da će se Europa sama uspjeti nositi s ovim bez pomoći Sjedinjenih Država”, rekla je Merkel članovima parlamenta iz njezine Kršćansko demokratske unije i sestrinske stranke sa sjedištem u Bavarskoj, Kršćansko socijalne unije. Više ovdje

22:45 Srbijanska vlada održat će u utorak hitnu sjednicu zbog odluke Hrvatske da za teretni promet zatvori granični prijelaz Bajakovo, izvjestila je u ponedjeljak navečer Radio-televizija Srbije nakon što je premijer Aleksandar Vučić zatražio od Hrvatske da otvori taj prijelaz i zaprijetio protumjerama. Više ovdje

20:00 Srbijanski premijer Aleksandar Vučić zatražio je u ponedjeljak od Hrvatske da otvori granični prijelaz Bajakovo, zaprijetivši da će u suprotnom Beograd biti prisiljen tražiti međunarodnu zaštitu i uvesti protumjere. Više ovdje

18:50 Slovenija je u ponedjeljak odbila prigovore da izbjeglice koji se kreću preko Hrvatske pušta “na kapaljku” i istakla da mora braniti granice schengenske Europe.

Šefic je potvrdio da željeznički promet s Hrvatskom ostaje u prekidu, te da je do daljnjega zatvoren i granični prijelaz Harmica, dok je promet na Bregani nakon kraćeg prekida opet uspostavljen. Više ovdje

18:20 Mađarski je parlament u ponedjeljak usvojio zakon kojim je vladi odobreno da koristi vojsku u izbjegličkoj krizi. BBC prenosi kako se novim zakonom odobrava uporaba neubojitih sredstava, gumenih metaka, pirotehničkih sredstava, suzavaca i drugih neubojitih oružja. Agencije javljaju kako će se u određenim okolnstima za zaštitu granica smjeti i otvoriti vatra.

“Pregazit će nas”, rekao je Orban neposredno prije nego što je mađarski parlament pristao dati više ovlasti vojsci. “Ne kucaju nam samo na vrata, oni ih razbijaju. Naše su granice pod prijetnjom. Mađarska je pod prijetnjom, kao i cijela Europa”, rekao je Orban dodajući kako Mađarska štiteći svoje granice štiti i cijelu Europu. “Mađarska je cijenjena članica velike europske obitelji tisuću godina i njezina je povijesna i moralna dužnost da štiti Europu”. Više ovdje

17:40 Europska je komisija u ponedjeljak odbila komentirati napetosti između Mađarske i Hrvatske zbog izbjegličke krize. “Europska komisija nije ovdje da komentira sve što se događa, posebice stoga što danas imamo dva sastanka Corepera (Odbor stalnih predstavnika zemalja članica), koji raspravlja o našim prijedlozima i ne želimo to prejudicirati”, rekao je glasnogovornik EK Margaritis Schinas dodajući kako ne žele izdvajati pojedinačne slučajeve i države.

“Mi smo Unija i raspravljamo kao Unija”, istaknuo je. Schinas je dodao da je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker osobno uključen u traženje rješenja i da je u ponedjeljak telefonom razgovarao s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i slovenskim premijerom Mirom Cerarom, a prije dva dana i s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

16:30 Glavni tajnik Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca Elhadj As Sy obišao je u ponedjeljak izbjeglice smještene privremenom prihvatnom centru u Opatovcu, te pohvalio napore hrvatske Vlade i Hrvatskog Crvenog križa te drugih organizacija na prihvatu i zbrinjavanju izbjeglica.

Zahvalnost je izrazio i Hrvatskoj vojski koja je, kako je rekao, u Opatovcu nazočna da bi pomagala i umirivala, a ne zastrašivala i plašila. Više ovdje

16:20 HAK javlja kako je od 16 sati za sav promet otvoren granični prijelaz Bregana. Za sav promet zatvoreni su granični prijelazi sa Srbijom (osim GP Bajakovo): Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Tovarnik, Erdut i Batina, te GP Harmica sa Slovenijom.

15:50 Slovenska policija na Bregani, na slovenskoj se strani postavila u kordon i ne propušta izbjeglice, a užurbano se postavlja i šatorsko naselje za slučaj da izbjeglice ipak uđu na slovenski teritorij. Više ovdje

15:00 Na izlazu iz Hrvatske za sav putnički promet (osobna vozila, autobusi) zatvoren je GP Bregana, javio je HAK.

13:50  Do 12 sati u  Republiku Hrvatsku je ušlo oko 29 910 migranata. U privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi se oko 2 450 migranata, dok ih je oko 500 izašlo i prevoze se prema graničnim prijelazima, izvijestio je MUP.

13:30  Slovenski mediji javljaju da se na slovenskoj strani graničnog prijelaza Bregana-Obrežje vrše pripreme za postavljanje šatorskog naselja, čime se izgleda pokušavaju demantirati vijesti nekih medija u Hrvatskoj da se pripreme vrše kako bi se uz granični prijelaz, kroz koji je ovih dana prošlo najviše migranata, postavila ograda, kako je to učinila Mađarska prema Srbiji i na dijelu granice s Hrvatskom.

Slovenska glavna policijska uprava tijekom prijepodneva je objavila da Hrvatskoj više ni ne pokušava vratiti izbjeglice i migrante koji iz Hrvatske ulaze na slovenski teritorij jer ih Hrvatska policija ne prima natrag.

13:00
Slovenski premijer Miro Cerar sazvao je za 14 sati konferenciju za novinare koja nije unaprijed bila najavljena. U obavijesti njegova kabineta navedeno je da je konferenciji namijenjena prvog godišnjici mandata vlade, o čemu je Cerar već više puta govorio pa se vjeruje da će slovenski premijer govoriti prije svega o izbjegličkoj krizi, broja izbjeglica koji je do sada ušao u Sloveniju i izišao iz nje, a sve uoči sastanaka koji se s tim u vezi u utorak i srijedu održavaju na razini EU, koji će okupiti prvo ministre unutarnjih poslova a potom i šefove država i vlada.

12:15 Do 6 sati u Republiku Hrvatsku je ušlo nešto manje od 29 000 migranata. Prijevoz migranata do granice organizira se i dalje, dok je u privremenom prihvatnom centru Opatovcu nalazi oko 1500 migranata, javio je MUP.

Od 23:30 sati (20.9.2015.) na GP Bajakovo, do  stabiliziranja stanja na GP Bregana-Obrežje, obustavljen je promet za teretna vozila na ulazu u RH, dok je na izlazu iz Republike Hrvatske kolona dugačka oko 3 km.

12:00 Imigrante posjetio i ministar Ostojić te ih pozdravio: “Hi, my name is Ranko”

10:20 Migrante koji i dalje u skupinama kod Tovarnika prelaze iz Srbije u Hrvatsku policija prevozi do privremenoga šatorskog naselja u Opatovcu, te ih u ponedjeljak ujutro gotovo nema u samom mjestu. Već pri samom prelasku granice dočekuje ih policija te se od sinoć prevoze u Opatovac u kojem je trenutačno nekoliko tisuća migranata. Iz Opatovca, u kojem bi se migranti po pristizanju trebali zadržati najviše 48 sati, prevoze se autobusima do granice s Mađarskom i Slovenijom. Deveti izvanredni vlak s 10 vagona punih migranata krenuo je jutros malo poslije 8,30 sati s željezničkog kolodvora u Tovarniku pema Botovu, a očekuje se da će na odredište stići oko 13 sati.

9:50 N1 javlja kako su Slovenci počeli s postavljanjem ograde na Bregani

9:33 Na Harmici se još uvijek nalaze izbjeglice.

9:30 U 9,40 sati u Botovu se očekuje dolazak vlaka s 11 vagona punih izbjeglica i migranata koji su rano ujutro krenuli iz Tovarnika i oni će kao i ostalih osam tisuća koji su unatrag tri dana došli do Botova prijeći u Mađarsku.

9:20 U Austriju je tijekom nedjelje ušlo 10.700 izbjeglica preko graničnih prijelaza u Gradišću, objavila je austrijska policija u ponedjeljak.

Najveći dio izbjeglica njih 10.500 prešlo je preko graničnog prijelaza s Mađarskom kod Nickelsdorfa, a ostalih 200 preko graničnog prijelaza kod Heiligenkreuza.

9:10 U subotu je u Austriju ušlo 13.000 izbjeglica.

9:05 U Hrvatsku je od 16. rujna ušlo nešto manje od 27 tisuća migranata, posljednji su podaci MUP-a objavljeni u nedjelju popodne.

Uz državnu cestu na izlazu iz Opatovca prema Iloku Hrvatska vojska podignula je kamp za privremeni smještaj migranata koji ulaze u Hrvatsku. U Opatovcu će migranti boraviti najduže 36-48 sati, a od tamo će ih se transportirati prema granici.

izbjeglica i migranata koji su zadnjih dana čekali na ulazak u Sloveniju na graničnim prijelazima Bregana i Harmica propušteni su tijekom noći u Sloveniju i autobusima prevezeni u prihvatne centre u unutrašnjosti zemlje, tvrdi slovenska policija.

Alenka Drenik iz policijske uprave Novo Mesto rekla je jutros oko 6 sati da su u prihvatne centre u više gradova u unutrašnjosti s prijelaza Harmica migranti prebačeni sa dva autobusa i da ih tamo na prijelaz prema Austriji čeka još oko 150, dok je s Bregane prebačen najveći dio onih koji su tamo došli zadnjih dana, pa je tijekom noći u Sloveniju prihvaćeno oko 500 migranata i izbjeglica.

Slovenska policija potvrdila je da je tijekom noći na jednom prijelazu s Hrvatskom gdje su migranti došlo do incidenta koji su, kako se navodi, izazvali aktivisti koji prate migrante, zbog čega je prijelaz na jedan sat bio zatvoren.

Sporo propuštanje migranata s prijelaza s Hrvatskom slovenske vlasti tumače nedovoljnim kapacitetima za njihov prihvat u Sloveniji, gdje moraju biti registrirani kako bi mogli dalje jer u Sloveniji u prihvatnim centrima mogu ostati samo privremeno, a onda se upućuju prema granici s Austrijom.

Austrija je tijekom noći prihvatila oko 250 migranata i izbjeglica koji su bili smješteni u obližnjim prihvatnim centrima u Gornjoj Radgoni uz granicu s Austrijom i Lendavi uz granicu s Madžarskom, objavio je slovenski radio.

O izbjegličkom problemu koji se pojavio u Sloveniji gdje je od oko 3000 izbjeglica koji su u nju ušli azil zatražilo samo 7 izbjeglica, jer žele uglavnom dalje u zapadnu Europu, većinom u Njemačku, jučer je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel telefonski razgovarao premijer Miro Cerar.

Kako navode slovenski javni mediji Merkel je tom prilikom pohvalila “profesionalni” odnos Slovenije u tretmanu migranata i izbjeglica, dok je Cerar upozorio na probleme s kojima se Slovenija u sadašnjem migrantskom valu susreće i upozorio na potrebu da se na summitu u srijedu za izbjegličku krizu nađe zajedničko europsko rješenje.

Slovenski mediji ocjenjuju da će presudnu ulogu na summitu imati Njemačka, te upozoravaju da je u njemačkom parlamentu u postupku novo zakonsko rješenje koje bi smanjilo priljev izbjeglica u tu zemlju jer bi se socijalna pomoć azilantima, kako navode, radikalno smanjila, mogućnosti za readmisiju povećale, a “balkanske” zemlje proglasile sigurnima za njihov ostanak.

Tovarnik je također jutros prazan. Svi koji stignu prebacuju se u šatorsko naselje Opatovac.

Noćas je oko tisuću izbjeglica pješice prešlo granicu Terezino polje u Virovitičko-podravskoj županiji. Oni su u 20-ak autobusa prevezeni u blizinu granice, te ih je hrvatska policija ispratila pješice prema granici, a na sredini mosta preuzela ih je mađarska policija.

Komentiraj

FOTO:FaH, Borna Filic/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.