Postupak mirenja sindikata javnih službi s Vladom je propoao. “Sindikati su spremni i sigurno će ići na sud. No, po Zakonu o radu imamo pravo pokrenuti štrajk. Sindikati će o tome raspravljati, a kada i u kojem obliku biti štrajk sad nećemo govoriti”, izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec na konferenciji za novinare održanoj u utorak.

Sindikati traže isplatu duga iz 2016. godine prema zaposlenicima javnih službi, a Vlada je odbila razgovor u postupku mirenja jer smatra da im nisu ništa dužni, naveo je Mihalinec, kako prenosi Dnevnik.hr.

“Mi kao odgovorni sindikati htjeli smo s vladom dogovoriti visinu duga i dinamiku isplate. Time bismo zaustavili brojne sudske procese koji će proračun koštati najmanje dvostruko više nego zahtjevi radnika”, objasnio je Mihalinec.

Dodao je kako suz u postupak mirenja krenuli kao odgovorni sindikati, te kako je Vlada u Vlada u startu odbila pomisao da treba razgovarati sa sindikatima jer su Vladini pravni stručnjaci savjetovali da nema nikakvih temelja za potraživanja i da Vlada nikome ništa nije dužna. “Time su ispunjeni svi preduvjeti za pokretanje štrajka”, zaključio je Mihalinec.

Komentiraj