MINISTRICA socijalne politike i mladih najavila je jučer, gostujući u emisiji “A sada Vlada”, da će se osnovati Uprava za demografiju koja će djelovati u okviru Ministarstva socijalne politike i mladih i okupljat će eminentne stručnjake iz tog područja, a zadatak će joj biti bavljenje demografskim razvojem i useljeništvom.

Uz naknadu za novorođenčad od 1000 eura, nužno je početi razmišljati i o nekim olakšicama koje bi bračne partnere poticale na širenje obitelji, kazala je ministrica Juretić.

“Ako je netko zacrtao da će imati jedno dijete, na njega se teško može utjecati, no ohrabriti treba one koji su na granici, odnosno imaju dvoje djece, a htjeli bi možda i treće. Njih bi u tom smjeru možda ohrabrile olakšice, primjerice, da im se pri kupnji kombija, koji je potreban jednoj mnogočlanoj obitelji, ne računa porez”, kazala je ministrica.

Ukidanje invalidnina za osobe s Downom je se ne tiče

Ministrica se iščuđavala pitanju voditeljice  o ukidanju invalidnina za osobe s Downovim sindromom.

“Meni nije jasno i teško mi je povjerovati da je ukinuta invalidnina bilo kome sa Downovim sindromom. Ako je onda mi je stvarno žao. Ne mogu reći da ću nekome nešto narediti jer to nije pod ingerencijom Ministarstva socijalne politike i mladih. Odluke o tome donosi jedinstveno tijelo vještačenja, ali koliko ja znam nijedan zakon se nije promijenio na temelju kojeg bi se ukidale invalidnine”, čudila se Juretić.

Komentiraj