Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u utorak kako je “prilično sigurna” da će s Londonom pronaći rješenje i spriječiti izlazak Velike Britanije iz Europske unije, pošto je britanski premijer David Cameron iznio popis zahtjeva.

“Neki su zahtjevi teži, neki lakši, ali budemo li raspoloženi za pronalaženje rješenja, prilično sam sigurna da ćemo uspjeti”, rekla je na tiskovnoj konferenciji nakon susreta s južnoafričkim predsjednikom Jacobom Zumom.

“Kako god bilo, Njemačka će dati svoj doprinos koliko to bude u skladu s europskim propisima”, kazala je, ocijenivši da Cameronovi zahtjevi “ne iznenađuju”.

I britanski premijer je u utorak rekao da “vjeruje” u dogovor s EU-om, istaknuvši da će, ne dobije li zatražene reforme, “preispitati” članstvo Velike Britanije u EU-u. Referendum o tome treba se održati u toj zemlji do kraja 2017.

Britanski premijer je u svoj popis uvrstio četiri već poznata zahtjeva: da EU ne diskriminira zemlje koje nisu članice eurozone, da snažnije potiče konkurentnost zajedničkog tržišta, da izuzme Britaniju od čvršćeg strukturalnog povezivanja Unije te da Velikoj Britaniji odobri veću kontrolu nad imigracijom.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.