Britanski arheolozi tvrde kako bi egipatska kraljica Nefertiti mogla biti pokopana u dvije sobe koje su nedavno otkrivene u grobnici Tutankamona. Arheolog Nicholas Reeves rekao je kako su radarskim skeniranjem otkrivebe dvije dodatne sobe skrivene u zidovima grobnice.

Egipat je dao ‘zeleno svjetlo’ Reevesu da koristi neinvazivni radar kako bi testirao svoju teoriju da neotkriveni ostaci Nefertiti leže upravo u tim sobama. Reeves vjeruje kako su ostaci Tutankamona, koji je umro prije tri tisuća godina u dobi od 19 godina, pokopani u žurni, i to u vanjsku komoru grobnice koja je izvorno bila posljednje počivalište slavne Nefertiti.

 

  • Reeves je svoju teoriju razvio nakon što je skupina španjolskih stručnjaka okupljenih u tvrtku Factum Atre, zatražila dodatno skeniranje Tutankamonove grobnice. Reeves je potom na skenovima uočio znakove dvaju vrata, a jedan je američki arheolog rekao da bi unutra mogla ležati Nefertiti.

 

Ostaci Tutankamona, za kojeg se vjeruje da je bio sin Nefertiti, pronađeni su 1922. godine. Bila je to do tada najočuvanija grobnica ikad otkrivena u Egiptu. U njoj je pronađeno gotovo dvije tisuće predmenta. Ali, tlocrt same grobnice podizao je dosta pitanja tijekom gofina, pogotovo zato što je grobnica bila manja od svih drugih.

Reeves vjeruje kako postoje tragovi koji ukazuju na to da je grobnica dizajnirana za kraljicu, a ne kralja. Nefertiti je vladala Egiptom u 14. stoljeću prije Krista.

Komentiraj