Turska je započela sigurnosne operacije protiv kurdskih pobunjenika u jugoistočnoj Turskoj i Iraku, nakon što je predsjednik Tayyip Recep Erdogan obećao kako će se obračunati s terorom nakon nedjeljnoj bombaškog napada u Ankari, u kojem je poginulo najmanje 36 ljudi, prenosi BBC.

Osumnjičena bombašica, koja je poginula u napadu, bila je članica PKK, Kurdske Radničke stranke. Na ispitivanje su privedene još četiri osobe zbog povezanosti s napadom. U tri grada jugoistočne Turske uveden je policijski sat, a vojni su zrakoplovi napadali kampove PKK-a u Kurdistanu.

Jedanaest vojnih zrakoplova izvelo je zračne napade na 18 meta, uključujući skladišta oružja i skloništa pobunjenika. PKK je u ponedjeljak potvrdila napade.

Iako niti jedna skupina nije preuzela odgovornost za jučerašnji napad u Ankari, vladini izvori sumnjaju kako iza svega stoji PKK. Ministar unutarnjih poslova Efkan Ala rekao je kako bi istraga trebala biti dovršena u ponedjeljak, a odgovorni imenovani.

Kurdski su pobunjenici izveli seriju napada na turskom teritoriju posljednjih mjeseci, a sigurnosne su snage provele nekoliko operacija na područja pod kontrolom Kurda, nakon završetka primirja prošle godine. Ankara je u posljednje vrijeme bila meta i terorističke skupina Islamska država. Turska je članica međunarodne koalicije predvođene SAD-om protiv Islamske države.

Komentiraj