Njemačka će do početkom iduće godine povući s juga Turske dvije raketne baterije Patriot i 250 vojnika, nakon što je izvršila novu procjenu prijetnje iz susjedne Sirije.

Ministrica obrane Ursula von der Leyen objavila je ovaj vikend da će trogodišnja misija završiti u siječnju i da od parlamenta neće tražiti produljenje.

Njemačka, SAD i Nizozemnska rasporedili su Patriote početkom 2103. nakon što je Turska zatražila pomoć od partnera u NATO-u zbog razbuktavanja rata u Siriji. Nizozemci su misiju završili ranije ove godine i zamijenili su ih Španjolci.

“Prijetnja u toj ratom pogođenoj regiji se promijenila. Sada je glavna prijetnja teroristička organizacija Islamska država. Stoga ćemo ostati angažirani i nastaviti napore za stabilizacijom područja”, stoji u pripćenju na stranicama ministarstva.

Do te odluke dolazi nakon što su neki njemački dužnosnici kritizirali vojni obračun turskog predsjednika Tayyipa Erdogana s kurdskim militantima i njegovom objavom da je mirovni proces s Radničkom strankom Kurdistana (PKK) iz 2012. gotov.

Komentiraj

FOTO:Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.