Izaslanstvo Primorsko goranske županije na čelu sa županom Zlatkom Komadinom razgovaralo je u utorak u bečkoj vijećnici s bečkim gradonačelnikom Michaelom Haeuplom o unapređenju daljnje suradnje posebice na području prometa.

“Razgovarali smo o intenziviranju suradnje na području turizma i prometa, posebice željezničkog povezivanja”, izjavio je nakon razgovora bečki gradonačelnik Haeupl. Dodao je da će se zauzeti u okviru institucija Europske unije kako bi se to pitanje stavilo na dnevni red.

“Beč, Rijeku i Opatiju povezuju povijesne spone, ali i vrlo dobra suradnja danas i u budućnosti” rekao je bečki gradonačelnik.

[quote_box_center]   [/quote_box_center]

“Izvijestili smo bečkog gradonačelnika o turističkim, energetskim i prometnim potencijalima naše regije”, rekao je župan Komadina.

“Razgovarali smo o nedostatku kvalitetne željezničke povezanosti, kako s aspekta putničkog, tako i teretnog prometa, posebice o potrebi da se intenzivira izgradnja željezničke infrastrukture”, rekao je Komadina.

Hrvatsko izaslanstvo, u kojem su bili i gradonačelnici Rijeke i Opatije, zaželjeli su Haeuplu sreću na pokrajinskim izborima, koji će se održati u listopadu ove godine.

“Razgovor je bio izuzetno sadržajan, posebice u segmentu prometne povezanosti. Bečki gradonačelnik je dobro informiran o tim problemima, posebice željezničkog prometa između Rijeke i ostalih sjeverno jadranskih luka prema Austriji”, ocijenio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Bilo je govora i o projektu Jugoistočnog transportnog koridora (SETA), kojem je Rijeka partner, a čiji je cilj ispitati mogućnosti izgradnje novog pravca željezničke pruge od Beča preko Mađarske prema sjevernojadranskim lukama, dodao je gradonačelnik Rijeke

“Zajednički je zaključak da ćemo u sklopu svojih mogućnosti lobirati prema našim vladama i prema institucijama EU kako bi se taj projekt realizirao”, izjavio je Obersnel.

Primorsko-goranska županija partner je hrvatskom veleposlanstvu u Austriji na poslijepodnevnom domjenku u povodu Dana državnosti, a tom će se prilikom održati i turističko predstavljanje Primorsko-goranske županije, Rijeke i Opatije.

Komentiraj