Hrvatski autoklub objavio je prometnu prognozu za nadolazeći vikend. Prva dva srpanjska vikenda doniujeli su gužve na glavnim cestovnim pravcima, osobito na graničnom prijelazu Macelj i zagrebačkoj obilaznici (A3) prema naplati Lučko, a takvo će se stanje u prometu nastaviti i ovoga vikenda jer će mnogi građani Hrvatske krenuti na odmor, ali i zbog početka odmora u dijelu Nizozemske, Švicarske i Njemačke.

Prošlogodišnja praksa turista koji izbjegavaju putovanje vikendima, odnosno subotom i nedjeljom zbog velikih gužvi te za odlazak i povratak s odmora izabiru petak ili ponedjeljak, nastavljena je i ove godine.

Pojačan promet bit će od petka 14. srpnja pa sve do ponedjeljka, 17. srpnja, a vrhunac se očekuje u subotu 15. srpnja, od jutra u smjeru mora, a od podneva u smjeru unutrašnjosti. Tijekom nedjelje, 16. srpnja, jači promet očekuje se u popodnevnim satima u smjeru unutrašnjosti.

Značajniji zastoji očekuju se na sljedećim cestama:

  • na zagrebačkoj obilaznici (A3) iz smjera Jankomira ili Buzina prema naplatnoj postaji Lučko, osobito tijekom subote u jutarnjim i prijepodnevnim satima;
  • na autocestama A1/A6, između Lučkog i čvora Bosiljevo 2 (oba smjera);
  • na Istarskom ipsilonu (prema GP-ima Kaštel i Plovanija);
  • na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Macelj), Srbijom (Bajakovo) i Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Slavonski Brod, Maljevac, Metković) i Crnom Gorom (Karasovići);
  • u trajektnim pristaništima prema otocima Cres, Rab, Pag, kao i u trajektnim lukama Zadar i Split.

Prema prognozi DHMZ-a i HRT-aod četvrtka do nedjelje na Jadranu je moguća jaka bura uz olujne udare koja bi mogla donijeti velike probleme u prometu i ograničenja za pojedine skupine vozila na:

  • A1 Zagreb-Split-Ploče u zoni tunela Sveti Rok,
  • A6 Rijeka-Zagreb na dionici čvor Delnice – čvor Kikovica, te na Jadranskoj magistrali na dionici Bakar-Novi Vinodolski-Senj-Karlobag-Sveta Marija Magdalena/Tribanj,
  • Most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku.

U slučaju da se zatvara autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje za pojedine skupine vozila (kampere, motocikle, kamione, dostavna vozila i slično), preporučeni obilazak bit će: naplata Sveti Rok – Gračac – Zaton Obrovački – Obrovac – Benkovac – naplata Zadar istok (100 km).

Ukoliko se zbog bure na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica zabranjuje promet za pojedine skupine vozila, obilazak je starom cestom kroz Gorski kotar na dionici Delnice – Gornje Jelenje – čvor Kikovica (32 km), navodi HAK.

Komentiraj