Rusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u petak “apsurdnu” i “kratkovidnu” odluku Europske unije o produljenju gospodarskih sankcija za još šest mjeseci, čime Bruxelles kažnjava Moskvu zbog politike prema Ukrajini.

Produljenje “nezakonitih” sankcija svjedoči da “Bruxelles nastavlja svoju kratkovidnu politiku”, piše ruski MVP u priopćenju.

“Smatramo apsurdnim da se te diskriminatorne mjere protiv Rusije, koja ne sudjeluje u unutarnjem ukrajinskom sukobu, vežu s ruskim poštivanjem sporazuma iz Minska”, navodi se.

EU je u petak produljio gospodarske sankcije Rusiji do kraja siječnja 2017., što je bio očekivan potez pošto su čelnici Unije pozvali na veći napredak u smirivanju sukoba na istoku Ukrajine.

EU je objavio da je odluku donio nakon procjene primjene mirovnog sporazuma iz Minska kojim su lani Ukrajina, Rusija, Francuska i Njemačka dogovorile paket mjera za smirivanje rata na istoku Ukrajine.

Sankcije, uvedene u ljeto 2014. odnose se na ruske banke, naftna i obrambena poduzeća i teško su pogodile rusko gospodarstvo.

Rusija je iste godine odgovorila embargom na uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz EU-a koji je u četvrtak do kraja 2017. produljio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Embargom su obuhvaćeni brojni proizvodi, od francuskog i irskog sira do španjolskog voća i šunke.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.