Štetne emisije plinova iz vozila za koje je Wolkswagen lažirao rezultate ekotestiranja, prodanih u Njemačkoj od 2008. do 2015., izazvat će 1200 preuranjenih smrti u toj državi i susjedstvu, procjenjuje se u studiji objavljenoj u petak.

“Znanstvenici ocjenjuju da će 1200 osoba u Europi umrijeti ranije i da će im se životni vijek skratiti i do deset godina zbog pretjeranih emisija štetnih plinova”, u odnosu na očekivane emisije, ističu znanstvenici s Massachusetts Institute of Technology (MIT).

U studiji objavljenoj u Environmental Research Letters stručnjaci navode da su proučavali učinak po zdravlje povezan s 2,6 milijuna vozila prodanih u Njemačkoj u tom razdoblju, a obuhvatili su marke VW, Audi, Škoda, Seat.

“Višak emisija u odnosu na granične vrijednosti, znatno će se odraziti na javno zdravlje, ne samo u Njemačkoj već i diljem Europe”, jer onečišćenje ne poznaje granica, kaže se u studiji.

Prema njihovoj procjeni preuranjenih smrti moglo bi biti do 40 posto u Njemačkoj, ali i u susjednim zemljama, među kojima navode Poljsku, Češku i Francusku.

Komentiraj

FOTO:EPA/JULIAN STRATENSCHULTE
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.