Istarski župan Valter Flego poručio je u srijedu nakon sastanka s gradonačelnicima i načelnicima hrvatskoga i slovenskoga pograničnog dijela Istre kako su svi jednoglasni u tome da je žica na granici nepotrebna, a zahvalio im je na tome što su ga ovlastili da razgovara sa slovenskim premijerom Cerarom.

 Žica neće riješiti problem, nego, kako je rekao Flego, “samo može prouzročiti gospodarske i turističke negativne efekte”.  Zato su hrvatski i slovenski načelnici i gradonačelnici pograničnog dijela Istre ovlastili župana Flegu da što prije o tome razgovara sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom.

“Svi smo apsolutno jednoglasni u tome kako nam žica ne treba jer ona neće riješiti problem, već može samo prouzročiti nove probleme i gospodarske i turističke negativne efekte. Ne bježimo od toga da moramo na drugi način osigurati sigurnost u slučaju ugroze naših građana”, rekao  je Flego. Zahvalio je na potpori svim gradonačelnicima i načelnicima da razgovara sa slovenskim premijerom te da mu uputi apel da se skine postavljena žica, nakon toga da se svi ponovno nađu i razgovaraju o drugim modalitetima.

Po njegovim riječima, taj je apel radna varijanta koju još treba doraditi a u njemu se navodi, kako je rekao, da im žica ne treba, da u Istri žive svoju ‘convivenzu’, to jest suživot, da je to “zajednički način života, da Europska unija želi slobodan protok kapitala, ljudi, dobara i usluga te da se problem treba riješiti na početku, a ne na granici između Slovenije i Hrvatske”.

“Ponavljam, žica neće riješiti problem i vjerujem da će me premijer Cerar primiti na razgovor. Kada? Ne ovisi o meni,  jučer sam mu uputio pismo, danas sam dobio potporu gradonačelnika i načelnika, stoga očekujem poziv”, rekao je Flego. Na pitanje novinara koliko je žice postavljeno duž državne granice u Istri, Flego je odgovorio: “Previše jer je svaki metar previše na ovim prostorima.”

“Po nekim našim izračunima, radi se o četiri do pet kilometara žice koja nam ne treba u Istri. Moramo razgovarati i sjesti te složiti se s činjenicom da to nije rješenje problema, da se žica treba maknuti jer – ako postoji neka vrsta ugroze – postoje puno sofisticiraniji načini rješavanja te ugroze”, poručio je istarski župan Valter Flego s graničnog prijelaza Dragonja gdje je održan današnji sastanak.

Gradonačelnik Pirana Peter Bossman složio se s Flegom i ponovio kako su svi protiv žice jer je ona u Istri nepotrebna.

“Istra je samo jedna i zato smo ovlastili župana da razgovara s premijerom Cerarom da ga izvijesti s našim stajalištem”, istaknuo je Bossman, koji je na pitanje novinara potvrdio kako je općina Piran prije dva mjeseca ponudila da se, ako bude većeg dolaska izbjeglica na to područje, u Sečovlju za njih izgradi prihvatilište.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.