Bivši zapovjednik turskog ratnog zrakoplovstva Akin Ozturk priznao je tužiteljima da je planirao državni udar protiv vlade, objavila je u ponedjeljak državna novinska agencija Anadolija, no privatni mediji prenose da je zanijekao bilo kakvu ulogu u propalom pokušaju.

Anadolija je izvijestila da je Ozturk istražiteljima rekao da je “djelovao s ciljem da izvede državi udar”.

Uz tu je vijest objavljena i fotografija tog visokog časnika s nekoliko ozlijeda na glavi i gornjem dijelu tijela.

Anadolija je ranije prenijela da je Ozturk jedan od 70 uhićenih generala i admirala.

No, dvije privatne televizije opovrgavaju agencijsku vijest i tvrde da je Ozturk na ispitivanju odbacio bilo kakvu ulogu u pokušaju udara.

“Nisam netko tko je planirao i upravljao pokušajem državnog udara 15. lipnja i ne znam tko je to učinio”, prenijela je televizija NTV Ozturkove riječi.

Turska je u ponedjeljak provela veliku čistku u policiji nakon što je uhitila tisuće vojnika upletenih u neuspjeli pokušaj vojnog udara,

Otpuštanje nekoliko tisuća policajaca uslijedila je nakon uhićenja tisuća sudaca i tužitelja nakon pokušaja vojnog udara u noći u petak u kojem je poginulo više od 200 ljudi.

Visoki sigurnosni dužnosnik rekao je za Reuters da je 8000 policajca, uključujući u Ankari i Istanbulu, uklonjeno je s dužnosti zbog sumnje da su povezani s pokušajem udara.

Otpušteno je i 30 regionalnih guvernera te više od 50 visoko rangiranih dužnosnika, javio je CNN Turk.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.