Privremeni brazilski predsjednik Michel Temer pozvao je u četvrtak, u svom prvom obraćanju naciji nakon izglasavanja privremene suspenzije brazilske predsjednice Dilme Rouseff, na smirivanje duhova i ujedinjenje zemlje.

Potrebno je “hitno obnoviti kredibilitet u Brazilu”, kazao je Temer dodajući da je jednako “hitno potrebno smiriti naciju i ujediniti zemlju”, prenijela je agencija France Presse. Pritom je pozvao svoje sunarodnjake da vjeruju u njega.

“Vjerujte u mene…Vjerujte u vrijednosti naših ljudi i našu sposobnost da obnovimo gospodarstvo”, prenosi BBC poruke naciji koje je privremeni predsjednik i dotadašnji potpredsjednik zemlje uputio nakon što je gornji dom brazilskog parlamenta Senat izglasao privremenu suspenziju predsjednice Dilme Roussef zbog sumnji u prikrivanje proračunskog manjka. Odlukom Senata produbila se politička kriza u najvećem gospodarstvu Latinske Amerike.

Temer je nakon preuzimanja dužnosti imenovao vladu naklonjenu poduzetništvu u kojoj je ministar financija ugledni bivši šef središnje banke Henrique Meirelles.

U međuvremenu su Ujedinjeni narodi, američki predsjednik Obama i nekoliko latinoameričkih vlada, nakon izglasavanja suspenzije brazilskoj predsjednici u četvrtak popodne, pozvali na mir i poštivanje institucija u Brazilu.

“SAD će biti na strani Brazila, i u ovim teškim trenucima”, kazao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest. “Predsjednik (Barack Obama) i dalje ima povjerenja u čvrstoću demokratskih institucija u Brazilu”, dodao je.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je nakon suspenzije predsjednice Rouseff na miroljubiv dijalog. “Glavni tajnik poziva na mir i dijalog među svim djelovima društva”, kazao je glasnogovornik Stephane Dujarric. “On vjeruje da će vlasti u zemlji poštivati brazilske demokratske procese, držeći se vladavine zakona i ustava”, dodao je.

Argentina je također priopćila kako vjeruje u snagu demokratskih institucija u Brazilu, Ekvator, Čile i Španjolska izrazili su zabrinutost razvojem događaja u Brazilu, dok su Venezuela i Kuba osudile  “udar” parlamentarnoj demokraciji.

Brazilska predsjednica Rousseff nazvala je optužbe protiv sebe parlamentarnim pučem. Sukladno brazilskom zakonu, predsjedničku dužnost istog je trenutka preuzeo potpredsjednik Michel Temer, član centrističkog Brazilskog demokratskog pokreta (PMDB).

“Možda sam griješila, ali nisam počinila nikakav zločin”, rekla je Rousseff u obraćanju prije nego što je napustila predsjedničku palaču.

“Nikada nisam mogla ni zamisliti da će biti potrebno ponovno se boriti protiv udara u ovoj zemlji”, kazala je ona misleći na borbu protiv vojne diktature u Brazilu u doba njezine mladosti.

U obraćanju Rousseff je ustvrdila da je “možda pogriješila”, ali da “nije počinila nikakav zločin” te da je žrtva velike nepravde ističući da je ovo tragično vrijeme za brazilsku mladu demokraciju. Također je rekla da će se boriti i da nikada neće odustati, ali je naglasila da će se mirnim putem i svim pravnim sredstvima boriti protiv svog opoziva.

Rousseff je svoju suspenziju nazvala “farsom” i “sabotažom”, optuživši Temera, čija je stranka u ožujku povukla potporu Rousseff, da i on sudjeluje u “puču” protiv nje.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.