Čelni čovjek Mosta Božo Petrov u srijedu je Tomislavu Karamarku ponudio rok od 48 sati da odstupi s pozicije.

Petrov je Karamarku i HDZ-u dao rok od 48 sati da sami dođu s imenom osobe koja bi umjesto aktualnog prvog potpredsjednika bila novi HDZ-ov prvi potpredsjednik Vlade. Karamarko se na ponudu Bože Petrova navodno samo nasmijao.

Petrov je navodno HDZ-u jasno dao do znanja da Most u Saboru neće podržati Tomislava Karamarka. Dapače, moguće je da ga neće podržati ni MOST-ovi ministri kada se bude odlučivalo o odgovoru kojeg Vlada treba uputiti Saboru vezano za zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja Karamarku.

Vlada bi upravo sutra trebala održati telefonsku sjednicu na kojoj će zauzeti stav o Tomislavu Karamarku. Kakav će stav donijeti nije poznato, budući da u Vladi sjedi šestero MOST-ovih ministara i potpredsjednik Božo Petrov, koji se još nije izjasnio o stavu oko Karamarka.

Karamarko ovisi o Mostu

Vijest o ultimatumu Petrova, iako neslužbena, samo je nastavak višednevne napete situacije u odnosima HDZ-a i Mosta. Naime, u iduća tri tjedna u Saboru mora doći do izglasavanja povjerenja Tomislavu Karamarku koje je zatražio SDP prošlog tjedna.

Ako apsolutna većina zastupnika, njih 76, odluči uskratiti povjerenje prvom potpredsjedniku Vlade, on će po slovu zakona biti prisiljen napustiti poziciju.

SDP i Milanović zasad imaju sigurnih 65 glasova za opoziv Karamarka, dok Karamarko ima podršku njih 61. 25 zastupnika, među kojima su i MOST-ovci te HDZ-ovi partneri HSLS i HSS, još se nije izjasnilo.

Većina Mostovaca, doduše, još se nije izjasnila, a čeka se i službeni stav Mosta o čijoj odluci uvelike ovisi politička budućnost Tomislava Karamarka.

Komentiraj

FOTO:: Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.