Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u petak je nazočila inauguraciji novoizabranog predsjednika Republike Kosova Hashima Thaçija, izvijestili su iz Ureda predsjednice.

Nakon svečanosti inauguracije na centralnom prištinskom Trgu Skenderbeg, predsjednica je održala bilateralni sastanak s predsjednikom Thaçijem. Naglasila je kako će Hrvatska i dalje pružati snažnu potporu i prenositi svoja znanja i iskustva Republici Kosovo na njenom europskom i euroatlantskom putu.

HINA/ Ured predsjednice
HINA/ Ured predsjednice

Grabar Kitarović i Thaçi razgovarali su i o izbjegličkoj krizi, gospodarskoj krizi te sigurnosnim izazovima na području jugoistočne Europe. Na sastanku je zaključeno kako su preko zajednica nacionalnih manjina Republika Hrvatska i Republika Kosovo dobro povezane te kako je potrebno jačati bilateralnu suradnju između dviju država, posebice na gospodarskom planu.

Predsjednica se u Prištini susrela i sa župnikom Matejem s kojim je razgovarala o položaju i aktivnostima male hrvatske zajednice na Kosovu te očuvanju hrvatske tradicije i kulture. Uoči inauguracije je posjetila Zapovjednišrvo KFOR-a, gdje se susrela s hrvatskim vojnicima koji su dio NATO-ve misije.

Komentiraj