FaH

Egipat je u subotu dobio novu vladu koja je prisegnula pred predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem, tjedan dana nakon ostavke ranijeg kabineta oslabljenog korupcijskim skandalom.

Novi je premijer bivši ministar za naftu Šerif Ismail, a na svojim su mjestima ostali ključni al-Sisijevi ministri – financija, ulaganja i unutarnjih poslova.

Nova vlada suočena je s mnogim izazovima, prije svega ona pokušava obnoviti gospodarstvo urušeno u nasilju islamističkih militanata.

U svojem prvom govoru nakon inauguracije, Ismail je pozvao Egipćane na strpljenje, naglašavajući da nova vlada “nema čarobni štapić” kako bi riješila sve probleme s kojima se Egipat suočava.

Jedan od problema Egipta je i Islamska država, koja je zauzela velike dijelove Iraka i Sirije, a dobila je potporu najaktivnije militantne skupine u Egiptu, nedavno preimenovane Sinajske pokrajine.

Militanti su pojačali napade na egipatske vojnike i policiju otkako je vojska svrgnula s vlasti islamističkog predsjednika Mohameda Mursija 2013. nakon masovnih prosvjeda protiv njegove vlasti. Stotine su ubijene u bombaškim napadima i pucnjavi.

Nova vlada prisegnula je samo nekoliko tjedana prije parlamentarnih izbora koji se održavaju između 17. listopada i 2. prosinca. Oni bi trebali biti zadnji korak u procesu koji će, kako tvrdi vlada, donijeti demokraciju.

Sisi, nekadašnji vojni general, svrgnuo je s vlasti prvog demokratski izabranog predsjednika u povijesti Egipta, Mursija 2013., a zatim je izabran za predsjednika te je obećao politčku stabilnost i gospodarski napredak. Pokrenuo je veliki obračun s islamistima koje sudski progoni, zatvara i osuđuje zbog čega ga organizacije za ljudska prava optužuju da ušutkava oporbu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.