Najstariji muzej u Rijeci – Prirodoslovni muzej u privremenom prostoru u skladištu Exportdrva, gdje je postavljena izložba replika kostura dinosaura “Divovi Patagonije”, proslavio je u srijedu 140. obljetnicu utemeljenja i 70. obljetnicu javnog djelovanja, danas u Parku Vladimira Nazora.

Muzej je 1876. utemeljio prirodoslovac i profesor riječke gimnazije Josef Roman Lorenz von Liburnau, koji je gradonačelniku Giovanniju de Ciotti poslao detaljni plan razvoja regionalnoga prirodoslovnog muzeja u Rijeci. Današnji muzej osnovan je 1945. godine zahvaljujući nastojanjima prirodoslovca amatera Marija Rossija, a za javnost je otvoren 1946.

U 70 godina Prirodoslovni muzej razgledalo je više od milijun posjetitelja, postavljena je 151 izložba, a organizirano je više od 1800 radionica za 36.000 sudionika. Iz godinu u godinu broj posjetitelja raste. U 28 zbirki muzeja nalazi se oko 90.000 izložaka, od minerala i stijena do biljaka, prepariranih životinja i zbirki tkiva, rekla je ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Željka Modrić Surina.

To je regionalni muzej koji, osim bilježenja prirodnih osobitosti šireg područja Primorsko-goranske županije, djeluje i na znanstvenoj razini omogućujući analize i istraživanja te kvalitetnu zaštitu okoliša, rekla je te dodala da je u tijeku proces registriranja muzeja kao znanstvene ustanove.

Osim u zgradi u Rijeci, muzej posljednje dvije i pol godine ima postav u kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi. U planu je otvaranje velikog botaničkog vrta u okolišu zgrade, u Parku Vladimira Nazora, s mogućnošću organiziranja različitih kulturnih događaja, rekla je ravnateljica.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo je vrijednost djelatnika muzeja na zaštiti i očuvanju blaga – iznimno bogate prirodne baštine te županije, koja je vrstama jedno najbogatijih područja Europe te je dom trima velikim europskim zvijerima – medvjedu, vuku i risu. Važnim je ocijenio izlazak muzeja izvan matičnog prostora, u druge izložbene prostore te među ljude.

Ravnateljica Modrić Surina uručila je zahvalnice zaslužnim umirovljenim djelatnicima muzeja te mnogim suradnicima.

 

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.