Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon neće posjetiti Sjevernu Koreju idući tjedan, objavio je UN u priopćenju nekoliko sati pošto su sjevernokorejska agencija KCNA i kineska Xinhua objavile da hoće.

Ban će idući tjedan biti u New Yorku i na Malti na summitu Commonwealtha. S Malte će otputovati u Pariz na globalni klimatski summit koji počinje 30. studenoga.
“Glavni tajnik neće putovati u Sjevernu Koreju idući tjedan”, navodi se u priopćenju i dodaje da je “on nekoliko puta rekao da je voljan imati bilo kakvu konstruktivnu ulogu, uključujući i putovanje u DPRK, u nastojanju da se ostvari trajni mir na Korejskom poluotoku”.
KCNA i Xinhua javile su nekoliko sati prije toga da Ban u ponedjeljak odlazi u Sjevernu Koreju i da će ostati četiri dana. Prije nekoliko dana je i južnokorejska agencija Yonhap najavila da će Ban idućeg tjedna u Pjongjang.
Sjeverna Koreja je predmetom nekoliko rezolucija UN-a zbog svojih nuklearnih testiranja, a nalazi se i pod sankcijama EU-a i SAD-a.
Dvojica glavnih tajnika UN-a dosad su bila u Sjevernoj Koreji, Kurt Waldheim 1979. i 1981. i Butros Gali 1993.
Ban, Južnokorejac, planirao je početkom godine posjetiti industrijsku zonu u Sjevernoj Koreji kojom zajednički upravljaju dvije zemlje. Pjnogjang je, međutim, bez objašnjenja povukao odobrenje za posjet u zadnji tren.
Ban je bio južnokorejski ministar vanjskih poslova od 2004. do 2006. u vrijeme intenzivnih pregovora Sjeverne Koreje i međunarodne zajednice oko sjevernokorejskog nuklearnog programa. Tada je i postignut dogovor oko toga, koji je kasnije propao.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.