Svjetlosnim instalacijama u zamračenoj HDD galeriji, izložba “Svjetla budućnosti”, što je postavljena od četvrtka u tom prostoru, predstavlja koncepte studenata zagrebačkog Studija dizajna zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta kojima predviđaju kako bi se sve svjetlo moglo koristiti u interaktivnim ambijentima budućnosti.

Predstavljeni koncepti prikazuju odnos prema svjetlu i mraku, razmatraju svjetlo u njegovoj izražajnosti, promjenjivosti i prilagodljivosti, istražujući praktičniju i primjereniju stranu u svim situacijama, od stvaranja ambijenta do signalistike.

“Interaktivne svjetleće tapete” Nataše Njegovanović, omogućuju veću fleksibilnost i personalizaciju zidova u interijeru. Zamišljeni sustav pokreću čovjek i priroda, dok se efekti prirodnih pojava poput vjetra i kiše, prenose u interijer kada ih senzori detektiraju u eksterijeru.

Koncept “Temporal Motion Light” Laure Mrkša, polazeći od istraživanja simbolike svjetla kroz povijest zaključuje kako bi, s ciljem vraćanja ravnoteže izmjene svjetla u skladu s prirodom, umjetna rasvjeta trebala biti svojevrsna ekstenzija prirodnog svjetla u interijeru, nastavljajući prirodan tijek izmjene svjetla i sjene, dana i noći.

Za prirodniji pristup svjetlu, bliskiji ljudskom organizmu, zalaže se i Tamara Petruša u svom konceptu “New Light on Light”, postupno ga oslobađajući pomicanjem strukturalnih elemenata prostora kako bi se navikli na ono što je prirodnije u trenutku kada nestane struje i svjetla više nema.

Viktoria Lea Vavra osmislila je “Krijesnicu”, malo, leteće rasvjetno tijelo, koji spaja tehnologiju dronova s mogućnostima LED rasvjete, pružajući interaktivno, osobno osvjetljenje u različitim pozicijama i za različite potrebe.

Izložba “Svjetla budućnosti” drugi je od dva izložbena postava objedinjena nazivom “Dva primjera sa Studija dizajna”, mini-ciklusa koji predstavlja dobre edukacijske prakse u dizajnerskom obrazovanju.

“Osim što taj ciklus prikazuje visoke standarde i inovativne pristupe u obrazovanju mladih autora, on ukazuje i na važnost promišljanja dizajna u širem kontekstu”, ističe se u najavi izložbe.

Prethodnom izložbom “Dizajn za društvene promjene” studenti su ispitivali kontekst društva i ideju ljudskih prava i društvene promjene, a u drugoj dizajn u kontekstu tehnologije i zamišljanja budućnosti.

Po riječima Mladena Orešića, jednog od mentora projekta, dizajneri opravdano propituju svoju ulogu u procesima razvoja tehnologije i položaju čovjeka unutar tih procesa, te pokušavaju na različite načine detektirati, istražiti i kritizirati stanje, ali se od njih očekuju kriteriji i koncepti humanijih odnosa i nadasve rješenja sukladna održivom razvoju.

“U povijesnom pregledu razvoja lako je prepoznati trenutke kada su nove tehnološke mogućnosti potaknule dizajnere da ih integriraju u svoja rješenja, no manje je poznato u kolikoj mjeri je dizajnersko razmišljanje stimuliralo razvoj tehnologije. Možemo pretpostaviti da je proces međuovisan, ali i da je u njemu uloga dizajna sve značajnija”, ustvrdio je u najavi izložbe.

Izložba će biti otvorena do 12. srpnja.

Komentiraj

FOTO:HDD Galerija
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.