Iako će im mandat trajati tek neznatno duže od godine dana, upražnjena mjesta dvojice gradonačelnika i sedam općinskih načelnika, koji se prijevremeno biraju 20. ožujka, pobudila su poprilično zanimanje, pa se za ta mjesta prijavilo ukupno 27 kandidata, po tri za svako mjesto.

Svoje gradonačelnike i načelnike, te gradska i općina vijeća prijevremeno će birati gradovi Nova Gradiška i Novalja, te općine Matulji, Ražanac, Kolan, Kalnik, Ližnjan – Lisignano, Cestica i Gvozd, a razlog je nedonošenje proračuna za ovu godinu.
Redovni lokalni izbori održat će se iduće godine.

Kandidata 27, lista 45

Po četiri kandidata za gradonačelnika, odnosno načelnike imaju Nova Gradiška, Ližnjan i Cestica, a po tri Matulji, Kolan i Gvozd. Veliko je zanimanje i za mjesta u gradskim i općinskim vijećima, u igri je čak 45 lista, što stranačkih, što nezavisnih.

Rekorderi su općine Matulji i Ližnjan – Lisignano u kojima je istaknuto po sedam listi, slijedi ih Nova Gradiška sa šest, te Novalja, Kolan i Cestica s po pet listi. Najmanje, po tri liste, konkuriraju za općinska vijeća u Ražancu i Kalniku.

Jedinice su to s različitim gospodarskim i socijalnim potencijalom, broj stanovnika kreće im se od 790, koliko ima Kolan u Zadarskoj županiji, do 11.200, odnosno 14.300 koliko imaju općina Matulji u Primorsko-goranskoj i Nova Gradiška u Brodsko-posavskoj županiji. Različit je i broj vijećnika koji se bira, od devet u Kolanu, preko 11 u Kalniku, do 17 u Matuljima i Novoj Gradiški.

Nova imena, nema Mosta

Stranke koje stoje iza kandidata i lista mahom su poznate na nacionalnoj razini, no ima i onih manje poznatih. Takve su, primjerice, Liburnijska stranka (List), Istarska stranka umirovljenika i Hrvatska stranka reda, koje traže svoja mjesta u općinskim vijećima Matulja, Ližnjana i Cestice, općine u Varaždinskoj županiji. Njima treba dodati i Istarske laburiste, stranku koja je sa IDS-om kandidirala Marka Ravnića za načelnika Ližnjana.

Političku sreću okušat će i nove snage, Čačićevi Reformisti i Sinčićev Živi zid. Nema, međutim, Mosta.

Kao i na parlamentranim izborima, izborni sudionici dužni su brinuti o financijskoj strani kampanje i držati se nekih pravila. Tako, primjerice, kandidati za gradonačelnike Nove Gradiške i načelnike Matulja smiju u kampanji potrošiti do 250.000 kuna svaki, ta granica vrijedi i za liste koje se natječu za njihova predstavnička tijela.

Do 100.000 kuna mogu na kampanju potrošiti kandidati za gradonačelnika Novalje, te načelnike Ližnjana i Cestice, a po 50.000 kuna u ostalim općinama. Isti iznosi dopušteni su i stranačkim, odnosno nezavisnim listama za njihova gradska i općinska vijeća.

Koliko su donacija skupili i od koga, izborni sudionici moraju izvjestiti nadležna izborna povjerenstva, a prvo izvješće moraju podnijeti zaključno do 12. ožujka.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.