Makedonski čelnici postigli su u petak ujutro dogovor o prijelaznoj vladi, utirući na taj način put prijevremenim izborima i okončanju dugotrajne političke blokade, prenose agencije.

Osnivanje prijelazne vlade bio je jedan je od ključnih uvjeta za postizanje sporazuma u lipnju pri čemu je posredovao EU, a cilj mu je bio prekinuti oporbeno bojkotiranje makedonskih institucija.

U skladu sa sporazumom, četiri velike stranke bit će u sastavu kabineta, prenosi lokalna televizija.
Konzervativnoj stranci premijera Nikole Gruevskog VRMO i Albanskoj demokratskoj uniji za intergaciju (DUI) pridružit će se oporbena Socijaldemokratska stranka (SDSM) i Demokratska stranka Albanaca (DPA).
Ministri SDSM-a i DPA imat će pravo uložiti veto na bilo koju odluku koja se odnosi na pripremu izbora koji bi se trebali održati u travnju 2016.
SDSM bojkotira parlament od izbora u travnju 2014., optužujući Gruevskog i njegov VMRO za lažiranje. Čelnik SDSM-a Zoran Zaev premijera optužuje za korupciju širokih razmjera.
U skladu s dogovorom postignutim uz posredovanje EU-a, vlasti i oporba u rujnu su imenovale posebnog tužitelja čija je zadaća istražiti navode o korupciji.
EU je priznao Makedoniju kao kandidata za članstvo 2005., no nije otvorio pristupne pregovore s tom zemljom.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.