U srijedu se na Internetu pojavio video, navodno objavljen od Islamske države, u kojem grupa prijeti da će ubiti hrvatskog taoca ako egipatske vlasti ne oslobode ‘muslimanske žene’ koje se nalaze u zatvoru u roku od 48 sati, javlja agencija Associated Press.

Newsweek je prvi objavio identitet Hrvata, pozivajući se na snimku do koje je došla SITE Intel Group, tvrka specijalizirana ua monitoring islamističkih Internet stranica.

Video se pohavio na društvenim medijima simpatizera Islamske države, a pokazuje čovjeka kako kleči u narančastom kombinezonu pred maskiranim čovjekom u vojnoj uniformi koji u ruci drži nož.

Čitajući s papira, zarobljenik se identificirao kao 30-godišnji Tomislav Salopek. Rekao je kako su ga borci Islamske države zarobili 22. srpnja u Egiptu. Ako egipatske vlasti ne postupe kako militanti traže, oni će ga ubiti.

Ministarstvo vanjskih poslova RH krajem spnja je potvrdilo kako je jedan od njenih državljana s istim inicijalima otet u Kaitu. Dosada nitko nije preuzeo odgovornost za otmicu hrvatskog državljana, koji je inače topograf koji je posljednjih osam mjeseci radio za francusku tvrtku CGG Veritas. Oženjen je i otac dvoje maloljetne djece.

Komentiraj