Sjeverna Koreja u utorak je objavila da je ponovo pokrenula operacije u nuklearnom kompleksu Yongbyon koji se smatra glavnim izvorom plutonija vojne kvalitete i to je novi znak za uzbunu nakon njezine najave lansiranja nuklearne i balističke rakete.

Pozivajući se na sjevernokorejski Institut za atomsku energiju (AEI) i novinsku agenciju KCNA južnokorejska novinska agencija Yonhap piše da se radi o reaktoru od 5-megawatta koji je prošao brojne nadogradnje i prilagodbe.

Mediji nagađaju da bi Pyongyang 10. listopada u povodu obilježavanja 70. godišnjice utemeljenja vladajuće Radničke partije mogao lansirati projektil dugog dometa.

Pyongyang je u ponedjeljak objavio da bi pomoću projektila u orbitu lansirao satelit i da će “svijet jasno na nebu vidjeti niz satelita koji polijeću visoko prema nebu”, a da će o vremenu lansiranja i lokacijama odlučiti Komunistička partija.

Južnokorejsko ministarstvo obrane je smjesta poručilo da bi lansiranje predstavljalo “ozbiljnu provokaciju, vojnu prijetnju i kršenje rezolucija UN-a”. Također bi prijetilo održavanju dugoočekivanog sastanka obitelji razdvojenih Korejskim ratom (1950.-1953.)

Sjevernokorejski dužnosnici su potvrdili da je Pjongjang dosegnuo “završnu fazu” u razvoju novog opservacijskog satelita.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.