Saudijski proijestolonaslijednik Muhamed bin Salman u subotu navečer uzdrmao je Saudijsku Arabiju kada je naredio uhićenje onih koji vjeruju da vodi politiku koja šteti zemlji i koji imaju jednako ili više prava biti prijestolonaslijednici. Uhapšeno je tako na desetke prinčeva, ministara i utjecajnih poslovnjaka.

Među uhićenima je u princ Alwaleed bin Talal, milijarder sa udjelima, između ostalog, u tvrtkama Twitter i Apple. Ujedno je i vlasnik londonskog hotela Savoy, a Forbes procjenjuje njegovo bogatstvo na 17 milijardi dolara. Veliku medijsku pozornost izazvao je zbog zapošljavanja žena, koje čine dvije trećine njegovih zaposlenika, piše BBC.

Ipak, poznat je i po pustinjskim resortima, u kojima zapošljava patuljke koji zabavljaju posjetitelje. Kada je američki predsjednik Donald Trump odlučio krenuti u politiku, Alwaleed je kupio udjele u Trumpovim hotelima i njegovu jahtu, a 2015. godine upustio se u ‘Twitter rat’ s Trumpom, gdje ga je ‘popljuvao’ jer se odlučio kandidirati za predsjednika. Trump mu nije ostao dužan, te je naveo da saudijski pric želi ‘kontrolirati američke političare tatinim novem’. Ipak, Alwaleed je čestitao Trumpu kada je postao presdjednikom.

Princ Alwaleed bin Talal prije tri godine posjetio je Hrvatsku. U Splitu se sastao s tadašnjim predsjednikom Ivom Josipovićem, a posjetio je i Dubrovnik te Zagreb. Tada je kazao kako Hrvatsku odlikuje stabilnost, dobar predsjednik, demokracija, slobodno novinarstvo, sloboda govora i dobar porezni sustav. “Još uvijek ne privlačite dovoljno investicija, ali radite i na tome. Porezni sustav morao bi vam biti privlačniji u odnosu na ostale zemlje, morate smanjiti birokraciju i biti agresivniji u privlačenju investitora”, rekao je prije tri godine.

BBC-jev dopisnik Frank Gardner piše kako su događanja u subotu navečer izazvala ogroman potres u zemlji. “U hrabrom i unaprijed planiranom potezu, saudijski je prijestolonaslijednik maknuo i posljednje prepreke u preuzimanju potpune kontrole nad zemljom. Svijetu je potez predstavljen kao antikorupcijska operacija, ali stanovnike su uhićena potpuno uzdrmala”, napisao je Gardner.

Prijestolonaslijednik je naveliko popularan, posebno kod mlađih Saudijaca, dok stariji i konzervativniji stanovnici smatraju da djeluje prebrzo. “Ipak, njegovi pristaše hvale njegove napore da modernizira Saudijsku Arabiju i, nakon desetljeća vladavine starih muškaraca, smatraju dobrodošlom svježe vizije muškarca koji bi zemljom mogao vladati idućih 50 godina”, zaključuje BBC-jev dopisnik.

Komentiraj