Prelazak migranata i izbjeglica u Sloveniju nastavljen je i u noći na nedjelju, a po podacima slovenske policije najviše ih je ušlo na području uz granični prijelaz Harmica Rigonce, njih dosad 2.500, dok se ubrzo očekuje i novi vlak koji je najavljen i u kojemu su 1.483 migranta.

Od počeka drugog izbjegličkog vala kroz Sloveniju je u nešto više od tjedan dana prošlo skoro 60.000 ljudi.

U prihvatnim centrima Brežice, Dobova i Rigonce u nedjelju ujutro bilo je smješteno ukupno 7.700 migranata, objavila je policijska uprava Novo Mesto, pa će se tijekom dana nakon registracije upućivati u druge centre širom države i prema izlaznim točkama za odlazak u Austriju.

U najvećem tranzitnom centru za prelazak migranata u Austriju, grijanom šatorskom naselju u Šentilju, gdje je proteklih dana bilo više incidenata, pa i samovoljnih izlazaka migranata koji su prelazili u Austriju nakon probijanja policijskog kordona, tijekom noći je bilo mirno, kamp se postupno prazni, pa će u njega tijekom jutra biti prebačeno oko 500 migranata koji su noć proveli u prihvatnom centru u Celju.

Prema podacima koje je u subotu navečer na svom portalu objavila slovenska policija, Austrija je otkad je izbjeglička ruta preusmjerena na Sloveniju primila skoro 37.000 migranata i izbjeglica, najviše preko Šentilja.

Slovenija je proteklih dana izražavala veliko nezadovoljstvo postupcima Hrvatske koja po njenim tvrdnjama upućuje migrante na slovensku granicu bez dogovora i potrebne koordinacije.

Ako se ta praksa ne prekine, Slovenija bi mogla potpuno zatvoriti svoju granicu s Hrvatskom, ne čekajući da granice za migrante zatvore Njemačka i Austrija, zaprijetio je u subotu prilikom posjeta jednom izbjegličkom kampu slovenski predsjednik Borut Pahor, dodajući da slovenska vlada ne smije dopustiti da u njoj nakon zatvaranja granica u zemljama koje primaju migrante ostane “džep” u kojemu bi se našlo više tisuća migranata za koje ne bi mogla adekvatno brinuti.

Slovenski mediji javljaju u nedjelju da je u Bruxellesu, gdje će se održati mini-summit o izbjegličkoj krizi, moguć i sastanak premijera Mire Cerara s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, ali da je teško očekivati približavanje stajališta, s obzirom na pozicije koje su iznosili zadnjih dana. Dodaju da će Cerarova vlada daljnje odluke o postupanju prema migrantima donositi na temelju konkretnih rezultata današnjeg sastanka u Bruxellesu.

Iako se u medijima stvari s migrantima prikazuju dramatično, pa spominje i mogućnost dodatnog angažiranja vojske, stanje u Sloveniji je mirno i stabilno osim u rubnim krajevima kamo dolaze migranti, pa će se tako u Ljubljani danas oko podneva održati tradicionalni maraton za koji se prijavilo oko 20.000 osoba.

Komentiraj