Francuski predsjednik Francois Hollande zatražio je u nedjelju od parlamentarnih čelnika da se izvanredno stanje u zemlji proglašeno nakon krvavih terorističkih napada produlji na tri mjeseca i da se proširi njegov opseg, izjavilo je za AFP nekoliko parlamentarnih izvora.

Vlada će u srijedu raspravljati o prijedlogu izmjene zakona iz 1955. o izvanrednom stanju kako bi se izmijenio njegov “opseg” i “trajanje” koje je trenutačno ograničeno na 12 dana bez glasovanja u Narodnoj skupštini, najavio je Francois Hollande parlamentarnim i stranačkim čelnicima.

“Rekao nam je da želi da izvanredno stanje potraje tri mjeseca” najmanje, rekli su čelnici, među kojima Bruno Retailleau, predsjednik republikanske skupine (desnica) u Senatu i Emmanuelle Cosse, državna tajnica stranke Zelenih.

Produljenje izvanrednog stanja preko 12 dana može se odobriti samo donošenjem zakona o kojemu glasuje parlament koji određuje njegovo konačno trajanje.

Tri skupine džihadista sijale su smrt u petak u francuskoj prijestolnici, ubivši 129 ljudi, među kojima dvadesetak stranaca, i ranivši više od 350. Odgovornost za koordinirane napade preuzela je skupina Islamska država čije položaje Francuska bombardira u Iraku i u Siriji.

Izvanredno stanje koje se uvodilo nekoliko puta u vrijeme alžirskog rata, proglašeno je nakon toga još samo dva puta: 1985. u Novoj Kaledoniji u vrijeme sukoba na tom francuskom otočju u Tihom oceanu i 2005. kada su predgrađa francuskih gradova zahvatili nemiri.

Komentiraj

FOTO:Carsten Koall/Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.