Europska komisija predložila je u srijedu stroži kodeks ponašanja povjerenika i produljenja razdoblja “hlađenja” nakon prestanka dužnosti na dvije godine za povjerenike i tri godine za predsjednika Komisije.

U pismu predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera upućenog predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Schulzu predlaže se stroži kodeks ponašanja.
“U svjetlu nedavnih iskustava s članovima prethodne Komisije smatram da bi trebalo postrožiti naš Kodeks ponašanja kako bi se postavio najviši mogući etički standard za moguće slučajeve sukoba interesa”, kaže Juncker u pismu.

“Želio bih, konkretno, da se u budućnosti razdoblje mirovanja za bivše predsjednike Komisije produlji na tri godine. Stroža pravila zasigurno nisu dovoljna kako bismo osigurali primjereno etičko ponašanje u svim slučajevima, ali nužna su početna točka”, predložio je Juncker.
Prema sadašnjem kodeksu ponašanja, razdoblje mirovanja  tijekom kojeg bivši povjerenici moraju Komisiju obavijestiti o svojoj namjeri o zaposlenju nakon napuštanja dužnosti traje 18 mjeseci. Po novom prijedlogu ono bi se produljilo na dvije godine za povjerenike i tri za predsjednika Komisije.
Bivši predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso prihvatio je posao savjetnika u američkoj investicijskoj banci Goldman Sachs, koja je imala veliku ulogu u financijskoj krizi i pomagala Grčkoj da krivo prikazuje svoj dug što je eurozonu dovelo do ruba kolapsa. Iako je taj posao prihvatio nakon isteka 18-mjesečnog  razdoblja od prestanka dužnosti, ta Barrosova odluka izazvala je brojne kritike, koje se mogu svesti na ocjenu da je možda poštovao slovo propisa, ali ne i duh i da osim zakonske postoji i moralna odgovornost.
U istom pismu, Juncker predlaže da se povjerenicima omogući kandidiranje na izborima za Europski parlament bez obveze da za vrijeme kampanje ne sudjeluju u radu Komisije.
Napomenuo je da je Komisija politička institucija izravno odgovorna Europskom parlamentu te da se njezin sastav obnavlja svakih pet godina s obzirom na rezultate izbora za Europski parlament kao i da je već sada slučaj da su mnogi od povjerenika bili kandidati na izborima za Europski parlament ili su bivši premijeri odnosno ministri.

” Želio bih da se u budućnosti, kao što je to uobičajeno u svim državama članicama, članovima Komisije omogući da se kandidiraju na europskim izborima bez obveze odstupanja s dužnosti, što je trenutačno propisano Okvirnim sporazumom”, kaže Juncker.
Juncker uz to predlaže i zaštitne mjere kako bi se spriječilo da se osoblje ili resursi Komisije upotrebljavaju u kampanji.

Komentiraj