Potaknuta nedavnim zločinima koje su nad Palestincima počinili židovski ekstremisti izraelska vlada odobrila je u nedjelju pritvor bez suđenja za svoje državljane osumnjičene za nasilje nad Palestincima.

Takozvani “administrativni pritvor” obično se primjenjuje na palestinske militante i omogućuje pritvor osoba za koje se ocijeni da predstavljaju sigurnosni rizik i prije nego su počinile kazneno djelo.

 

  • Ogorčena jer ne uspijeva suzbiti ultranacionalističke napade izraelska vlada sada je tu mjeru proširila i na židovske ekstremiste.

 

U petak su židovski ekstremisti podmetnuli požar u selu Duma blizu Nablusa na Zapadnoj obali pri čemu je život izgubio dječačić, a njegovi roditelji i drugo 4-godišnje dijete ozlijeđeni su.

Dan ranije, ortodoksni Židov napao je gay povorku u Jeruzalemu i nožem izbo šest osoba, među njima 16-godišnju djevojku koja je u nedjelju preminula od zadobivenih ozljeda.

Tisuće Izraelaca na ulicama gradova prosvjedovale su protiv zločina iz mržnje.

Za zločin u selu Dumi nitko još nije uhićen i neki izraelski komentatori propituju u nedjelju odlučnost sigurnosnih služba. Ističu da nakon sličnih napada koje počine Palestinci izraelske sigurnosne snage masovno privode osumnjičene i ubrzaju istragu.

Izraelske vlasti mjesecima drže pritvorenike bez suđenja i tvrde da je to potrebno kako bi spriječile novo nasilje.

Prema izraelskoj skupini za ljudska prava B’Tselem, u pritvoru bez suđenja u lipnju bila su 5442 Palestinca.

Mjera koju kritičari iz inozemstva smatraju kršenjem zakona, dosad se rijetko primjenjivala prema izraelskim građanima.

“Prema mojim saznanjima, takva se mjera zadnjih godina nije primjenjivala prema Izraelcima”, rekla je Sarit Michaeli, glasnogovornica B’Tselema.

Komentiraj