Obrana bivšeg premijera Ive Sanadera u četvrtak je zagrebačkom Županijskom sudu ponudila sedam novih nekretnina, u vlasništvu šest osoba, kao jamstvo za njegovu obranu sa slobode, no čak i da sud odmah prihvati jamstvo i da ono postane pravomoćno Sanader ne može iz zatvora prije kraja idućeg tjedna.

Glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da će izvanraspravno vijeće o novom zahtjevu obrane raspravljati najvjerojatnije u petak. “Odluka o jamčevini, odnosno eventualno prihvaćanje zahtjeva, tek je prvi korak. Ona se potom mora poslati strankama i pod uvjetnom da nakon žalbenih rokova postane pravomoćna u zemljišne knjige treba upisati hipoteke na ponuđene nekretnine”, pojasnio je Devčić.

Tek kada se upišu hipoteke Sanader će biti pozvan na sud kako bi prije puštanja na slobodu obećao da neće bježati i da će se, prema naputku Vrhovnog suda, svakog mjeseca javljati predmetnoj sutkinji.

Nova ponuda uslijedila je nakon što je izvanraspravno vijeće Županijskog suda prošlog tjedna odbilo prijedlog da se kao jamstvo vrijedno 12,4 milijuna kuna prizna dio obiteljske kuće Sanaderovih te vila jednog od njegovih odvjetnika Gorana Suića. Sud je takvo jamstvo odbio jer je utvrdio da jedna nekretnina nije etažirana, dok druga nema građevinsku ni uporabnu dozvolu.

Kao i 2011. Bebić zalaže kuću, Rošin i Zubović stanove

Svoje su nekretnine, po Devčićevim riječima, sada ponudili bivši predsjednik Sabora Luka Bebić, nekadašnji HDZ-ovi saborski zastupnici Jerko Rošin i Mario Zubović, Sanaderova supruga, koja garantira s dvije nekretnine, te Josip Radoš i Jerko Duško Suić. Obrana smatra da je riječ o vrijednosti što pokriva jamstvo, ranije određeno u visini od 12,4 milijuna kuna.

Bebić, Rošin i Zubović Sanaderu su, zajedno sa suprugom, već pomogli da izađe iz pritvora u prosincu 2011. kada je do prve pravomoćne presude u slučaju Ina-MOL bio na slobodi uz tada rekordnu jamčevinu jednaku sadašnjoj.

Iznos jamstva za obranu sa slobode odredio je Vrhovni sud ukinuvši nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda u slučaju Fimi medija u kojem je Sanader, zajedno sa svojom bivšom strankom bio osuđen za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki. Najviše pravosudno tijelo tada se pozvalo upravo na praksu iz 2011. za koju su ustvrdili da je bila učinkovita, odnosno da je osiguravala Sanaderovu nazočnost pred sudom.

 

  • Kako je Ustavni sud ljetos ukinuo i presudu bivšem premijeru zbog ratnog profiterstva u “slučaju Hypo” te primanja mita od mađarskog Mola i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu Sanader više nema niti jednu pravomoćnu ili nepravomoćnu presudu.

 

Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna “provizije”, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Komentiraj