Ministri vanjskih poslova zemalja NATO-a bi trebali u srijedu pozvati Crnu Goru da se pridruži Savezu, doznaje agencija France presse u ponedjeljak iz diplomatskih izvora.

“Plan deklaracije je odobrilo Vijeće NATO-a na razini veleposlanika”, rekao je jedan diplomat AFP-u.

Službenu odluku će donijeti 28 ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a koji bi trebali pozvati tu zemlju na pristup Sjeverno-atlantskom savezu u srijedu, drugog dana ministarskog sastanka u Bruxellesu.

Pristup će se odvijati u maksimalnom razdoblju od godine i pol, objasnio je diplomatski izvor, nakon faze pregovora i ratifikacije u nacionalnim parlamentima 28 zemalja NATO-a.

To će biti povijesna odluka koja će obilježiti naš stalan angažman u korist zemalja zapadnog Balkana i našu politiku otvorenih vrata, komentirao je u ponedjeljak glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg koji se ipak nije izjasnio o odluci.

“Crna Gora je prešla dobar dio puta pristupa euro-atlantskoj obitelji”, ocijenio je.

Tu bi odluku Moskva mogla lose prihvatiti jer drži da je svrha NATO-va proširenja na istok zadiranje u njezinu sferu interesa.

“To nije poruka upućena Rusiji”, zajamčio je američki veleposlanik u NATO-u Douglas Lute u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Gruzija, Bosna i Hercegovina i Makedonija teže pristupu Savezu, ali su manje napredovale u pripremama.

Komentiraj

FOTO:Paul O'Driscoll/Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.