Mladi 25-godišnji Afganistanac Nabi za BBC je ispričao svoju nevjerojatnu priču. Njega su, naime, prije devet mjeseci zatočili džihadisti ISIS-a, da bi ga, nakon mjeseci života u zarobljeništvu, u konačnici oslobodili talibani.

Njegova priča počinje u veljači ove godine, kada su naoružani napadači zaustavili autobus kojim je putovao prema Kabulu. Napadači su oteli ljude iz autobusa i odvezli ih u selo na jugu Afganistana.

“Rekli su nam da su pripadnici Islamske države i da nas žele razmijeniti za svoje žene i djecu koje je držala vlada Afganistana”, priča Nabi te dodaje da su ih nekoliko dana snimali, a potom podijelili u nekoliko grupa.

Opisao je i strašno mučenje koje su zarobljenici ISIS-a trpjeli svaki dan. Kaže kako je svaki od džihadista imao “omiljeni” način mučenja te kako su jednom od talaca odrubili glavu i prisilili sve ostale da promatraju.
“Zbog težine cijele situacije, zbog mučenja i okrutnosti smrt nam se odjednom činila kao mnogo lakša opcija od toga da ostanemo na životu”, ispričao je.

No, onda se dogodio preokret. Naime, taoce su oslobodili tamošnji talibani nakon trodnevnog napada na džihadiste.

“Oko četiri ili pet stotina talibana je došlo kako bi nam čestitali. Njihov ih je zapovjednik upozorio da nas ne grle jer smo bili preslabi da bismo uopće stajali na nogama u tom trenutku”, opisao je trenutak spasa Nabi.

Komentiraj

FOTO:AZP
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.