Za susret Drage Prgometa sa Zoranom Milanovićem u stanu Ante Kotromanovića odmah se doznalo, a samo dan kasnije Prgomet je izbačen iz MOST-a. Cijelu je situaciju komentirao u emisiji Novi dan N1 televizije. Smatra da u razgovoru nema ničeg lošeg.

“Ja mislim da treba razgovarati, ja razgovor nikad neću odbiti. Mi imamo dvije velike stranke koje imaju svoj legitimitet potvrđen na izborima, i s njima treba razgovarati. Ja sam s Petrovom razgovarao o svojim kontaktima. Nisam imao niti ovlasti pregovarati s Milanovićem. Ja čak ni nisam član MOST-a, pa su me zapravo izbacili iz nečega u čemu nisam”, rekao je Prgomet te dodao da je Božo Petrov znao da razgovara s Milanovićem.

“Znao je da razgovaram i da sam u kontaktu sa Zoranom Milanovićem i s HDZ-om. Jedno je voditi službene pregovore, a drugo izvan tih pregovora ostvariti kontakt s ljudima koji imaju legitimitet. Ne vidim ništa problematično u tme. Za MOST je jedino vrijedno ono što se dogodilo na Nacionalnom vijeću, da MOST da svojeg mandatara, da to bude Petrov. Ima i dalje moju potpour. Što se tiče načina pregovaranja imam ozbiljne primjedbe. Nije dobro uvjetovati, tražiti veliku koaliciju.”

Prgomet tvrdi da nije bio pozvan na sastanak Nacionalnog vijeća, nije siguran niti da se formalno održao te tvrdi kako nije dobio priliku objasniti o čemu se radi.

“Nisam niti pozvan niti sam imao priliku reći o čemu se radi. Zvao sam Petrova popodne, ali nismo se uspjeli čuti. Očekujem da će me zvati. Nije bilo nikakve naznake da bi se ovo moglo dogoditi. Izbacivanje bilo koga bez informacija o čemu se radi je grubo kršenje ustavnih načela demokracije, a to svakako nije dobro. ali uzet ćemo to danak neiskustvu nekima od njih.”

Voditelj emisije upitao ga je misli li da je SDP postavio kamere i fotoaparate ispred doma ministra Kotromanovića.

“Ja sam bio kod svog prijatelja i suborca, razgovarao s njim i premijerom. Ja nikoga ne predstavljam osim samoga sebe. Nije na meni niti ja mogu govoriti u ime bilo kojeg od ovih 18 ljudi, mogao jesam i prenio sam ono što je stav Nacionalnog vijeća, ništa drugo. Kako će ti ljudi dalje reagirati, jesu li voljni razgovarati s HDZom i SDP-om, žele li nove izbore…Ja to ne znam.

Ako sam obećao doći, da je tamo bilo stotine kamera ja bih došao. Nikad se nisam skrivao. Da me opet pozovu ponovno bih se odazvao. Bitan je legitimitet tih osoba, to što se mi ne slažemo oko nekih političkih tema je druga stvar. Od političara se traži dijalog, a ja sam samo to učinio.”

Kako tvrdi Zoran Milanović mu nije ništa nudio.

“Da sam osoba koja razgovara na takav način ja bi danas bio u stranci u kojoj sam bio drugi čovjek i vjerojatno uzeo poziciju koja pripada čovjeku koji je na drugoj poziciji velike stranke u državi.”

Smatra da bi ponovljeni izbori bili štetni za Hrvatsku.

“MOST je dobio mandate za promjene, a to se ne čini u saborskim klupama. Pogotovo građani nisu dali mandate da se izazovu novi izbori, to je neodgovorno i štetno. Nacionalni interes mora biti iznad svega. Kada ulazite u izbornu trku ušli ste u to da bi dobili vlast i stvorili promjene. Izvan toga ne možete sprovesti promjene, a Hrvatska je poručila da želi promjene. Neka me netko uvjeri da postoji drugačiji način, ja mislim da ne.”

Prgometov je stav da Božo Petrov treba biti jasan i reći želi li koalirati ili ne, tvrdeći da ponovljeni izbori neće puno toga promijeniti te da će MOST s nekim morati koalirati.

Na kraju je otvoreno rekao što misli o mogućnosti da Karamarko ili Milanović budu premijeri.

“Ja neću dići ruku za Karamarka kao budućeg premijera, postoje puno bolji izbori za to u HDZ-u”, rekao je te odgovorio na pitanje je li spreman podržati Milanovića da skupi saborsku većinu.

Na pitanje ponovljeni izbori ili Vlada Zorana Milanovića, Prgomet odgovara:

“Bude li samo moj glas presuđivao onda mislim da bi poštenije bilo ići na prijevremene izbore.”

Komentiraj

FOTO:Borna Filic/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.