Ministar zdravlja Siniša Varga, koji je u srijedu u Zadru bio na promociji nacionalnih preventivnih zdravstvenih programa, rekao je kako je dosadašnji odziv na mamografiju dobar, na Papa-test relativno dobar, a na pregled za rak debelog crijeva odziv još nije dobar.

 “Treba odbaciti stigme kod tog pregleda kako bi se što više ljudi odazvalo jer bolest ima visok postotak izlječivosti ako se otkrije u ranom stadiju”, rekao je ministar i pozvao građane na besplatan pregled kad za njega dobiju poziv.

“Novost koju smo uveli u sklopu nacionalnih preventivnih programa jest program za zaštitu oralnog zdravlja, a razlog su porazni podatci kojima raspolažemo, posebno u djece i mladih koji imaju puno karijesa i izvađenih zuba”, istaknuo je, dodajući da su nacionalni preventivni programi tu ponajprije radi zaštite i očuvanja zdravlja.

Varga je podsjetio na akciju koja se provodi u prosincu, a posvećena je borbi protiv ovisnosti.

“U Hrvatskoj preventivni programi borbe protiv ovisnosti postoje već niz godina i radi se na tome da se smanji broj ovisnika. Prema podatcima o zloporabi droga, Hrvatska je negdje u sredini među europskim zemljama, a aktivnosti koje se poduzimaju s Uredom za suzbijanje droga, županijskim zavodima za javno zdravstvo, Ministarstvom pravosuđa i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta imaju učinak te se broj korisnika droga postupno smanjuje”, rekao je ministar.

No, nažalost, sve više mladih konzumira cigarete i alkohol i ne smije se dopustiti da to postane društveno prihvatljivo ponašanje, istaknuo je i pozvao roditelje, medije, trgovce i sve ostale da spriječe dostupnost alkohola i cigareta mladima.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.