U noći na nedjelju 18. listopada 2015. u Hrvatskoj je četvrti put održana akcija “Europska noć bez nesreća”, pod pokroviteljstvom Europskog foruma mladih i organizacije Odgovorni mladi vozači. Suorganizatori su bili Fakultet prometnih znanosti i Zagrebačka pivovara, u sklopu svoje akcije “Razmisli, kad piješ ne vozi”, izvijestila je udruga Sigurnost u prometu.

“Europska noć bez nesreće” je edukacijska kampanja za povećanje sigurnosti u prometu mladih vozača, koja je 1995. pokrenuta u Belgiji, a od 2003. je pod pokroviteljstvom EU komisije. Akcija se ove godine provela istodobno u 30 zemalja, s više od tisuću volontera, u Hrvatskoj u noćnim klubovima u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Rijeci i Zadru.

Cilj je bio podizanje razine svijesti i odgovornosti mladih vozača u vožnji prema propisima, s naglaskom na pogubnost vožnje pod utjecajem alkohola.Timovi volontera na ulazima u noćne barove zaustavljali su skupine posjetitelja i nudili im dragovoljno sudjelovanje. Svaka je skupina mogla odrediti po jednog člana, koji je pristao tu noć ne konzumirati alkohol i biti vozač skupine, neovisno je li auto njegov ili ne. Dobio je posebno obilježje, radi lakše prepoznatljivosti Vozači za koje je na kraju večeri, pri izlasku iz bara, alkotestom utvrđeno da nisu konzumirali alkohol (0,00 promila), a takvih je bila većina, dobili su priznanje i prigodni poklon. Oni koji su ipak bili alkoholizirani, a bilo ih je svega nekoliko, savjetovani su da ne sjedaju za upravljač automobila

Komentiraj

FOTO:Luka Stanzl/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.